Cena kakaa může kvůli konfliktu na Pobřeží slonoviny dále růst

Cena kakaa a tím i mnoha sladkostí by mohla prudce vzrůst. Politické napětí na Pobřeží slonoviny, kde exprezident Laurent Gbagbo odmítá uznat výsledky voleb, totiž roste. Tato africká země, která je tak krok od občanské války, přitom na světové trhy dodává 40 procent veškeré produkce kakaa. Někteří analytici proto spekulují o tom, že by se ceny mohly přiblížit k loňskému historickému maximu, které činí 3500 dolarů za tunu. Zatím je kakao o 500 dolarů levnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kakaové boby

Kakaové boby | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, Frank Wouters

Ceny kakaa se během posledních čtyřech let zdvojnásobily. Od listopadu pak kakao zdražilo o 12,5 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen kakaa mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák

„Když se podíváme na růst kakaa za poslední čtyři měsíce, tak vidíme, že sice roste, ale růst není nijak dramatický. Komoditu opravdu ovlivňuje vývoj v Pobřeží slonoviny. Jistou protiváhou jsou ale zprávy o vyšší produkci kakaa,“ říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák a pokračuje:

„Výsledkem této kombinace je, že se tyto dva fundamenty vzájemně bijí a to způsobuje, že cena kakaa zatím nijak dramaticky neroste. Ale je velmi volatilní“

Kakaovníku trvá tři roky po vysazení, než začne nést plody. „Pokud by opravdu v Pobřeží slonoviny vypukla občanská válka, byla by to pro kakao špatná zpráva. Na druhou stranu je produkce kakaa pro zemi zásadní, takže si nemyslím, že by v případné válce byly poškozeny kakaovníkové plantáže. I když to samozřejmě nemůžu vyloučit. Problém bude spíše ve vývozu,“ uvádí Čermák.

Výrazněji rostou i jiné zemědělské komodity, jako například cukr. „Pokud by tento trend pokračoval a vyšší cena by se udržela delší dobu, mohlo by se to projevit i na spotřebitelských cenách,“ dodává Čermák.

Roman Chlupatý, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme