O vesmíru se v pražském planetáriu dozvídají i nejmenší děti

Hodiny fyziky a také astrofyziky už dávno nejsou pro děti a školáky nezábavným učivem. Naopak, složité matematické a fyzikální vzorce se pro ně stávají velkým dobrodružstvím a cestou do tajů přírody. Zvláště, když je jejich učitelé vezmou na netradiční výuku do pražského planetária. O sluneční soustavě a vesmíru se tady dozvídají už i ty nejmenší předškolní děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planetárium Praha

Planetárium Praha | Foto: Tomáš Adamec

S vykulenýma očima a hlavou zakloněnou dozadu sledovaly desítky dětí z mateřských škol pohádku o Aničce a Nebešťánkovi. Na zakřiveném plátně pražského planetária se právě odehrával tajemný příběh o malé holčičce, která se vypravila v létajícím talíři na prohlídku vesmíru. Cestou se zastavila na planetách sluneční soustavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském planetáriu se byla podívat redaktorka Petra Benešová.

Na plátně se míhají všechny planety, létající talíř krouží i kolem Slunce. Na Jupiteru s ním hází silný vítr, Venuše ho zase spaluje. Jednoduchou ale velmi působivou formou se tak děti učí o vesmírných tělesech. Pohádka měla u dětí úspěch.

„Mně se líbily ty planety. Pamatuji si na planetu Mars. Líbilo se mi to,“ říká malá Nikola. Nadšená z promítání je i její učitelka: „Z naší mateřské školky z Kladna jsme se sem vydali proto, že příběhy, které zde planetárium nabízí, jsou opravdu pěkné a jsou hodně poučné. Už jsme byli na několika příbězích a vždy si děti odnesly něco zajímavého.“

Složitá astrofyzika a astronomie

Planetárium přibližuje zábavnou formou složitou astrofyziku a také astronomii. Program je tu ale i pro základní, střední i vysoké školy. „Pro mateřské školy a první třídy to začíná astronomickými pohádkami, kdy se děti nenásilnou formou seznamují s tím, co se děje na obloze. Potom jsou připravovaná promítání pro jednotlivé ročníky na školách, podle toho, co se probírá,“ popisuje vedoucí technického oddělení Jan Šifner.

Do planetária přichází se školou zhruba 60 tisíc dětí ročně. Pokud jim učitelé chtějí ukázat názorněji nějaké téma, které v přírodovědě nebo fyzice ještě neprobírali, mohou se s planetáriem dohodnout i na speciálních přednáškách. Žáci tak putují vesmírem mnohem zábavněji než s učebnicí v lavici. Inspiraci na atraktivní výuku lze čerpat i v zahraničí.Češi se prý ale podle Šifnera mohou pochlubit lepší výukou.

„Když srovnáváte programy, které se používají ať už v Brně, v Ostravě nebo tady u nás, tak mají nějaký vzdělávací obsah. Není to show à la Hollywood. Snažíme se vždycky nějakým způsobem do toho zakomponovat tu informaci,“ poznamenal Šifner.

Školáci tak mají šanci, že lépe pochopí zákony fyziky, astrofyziky nebo matematiky. Na hravou výuku nevsadila jen česká planetária, ale také už některá muzea. Lidé si mohou exponáty sami vyzkoušet, ohmatat nebo potěžkat. Prosklené vitríny, ke kterým se nemohlo ani přibližovat, už se tak pomalu stávají minulostí.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme