Přechod na londýnské Abbey Road se stal kulturní památkou

Britský ministr pro turistiku a národní dědictví John Penrose vyhlásil přechod pro chodce na Abbey Road v Londýně za místo mimořádného kulturního významu. Právě na tomto místě se totiž nechali vyfotografovat členové slavné skupiny Beatles a pojmenovali své album právě Abbey Road. Žádný přechod nebyl zatím nikde jinde vyhlášen místem mimořádného kulturního významu. Média proto věnují rozhodnutí značnou pozornost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak na Rádiu Česko přiblížil spolupracovník ČRo ve Spojeném království Milan Kocourek, Penrose při zdůvodnění svého rozhodnutí řekl, že londýnský přechod není žádný hrad ani katedrála, ale díky tomu, že se tam členové Beatles nechali v roce 1969 vyfotografovat při pochodu pro své album Abbey Road, získalo místo nárok na uznání jako součást britského národního dědictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přechod přes londýnskou ulici Abbey Road, který se proslavil díky Beatles, se stal britskou kulturní památkou. Na Rádiu česko jsme hovořili se spolupracovníkem ve Spojeném království Milanem Kocourkem.

„V Londýně je shodou okolností celkem 11 ulic stejného jména - Abbey Road, ale tato ve čtvrti St John's Wood je díky Beatles bezpochyby nejslavnější. Zebru si jezdí fotografovat příznivci kapely ze všech koutů světa,“ dodal.

Připomněl, že legendární 'brouk' Paul McCartney, který letos oslavil 68 narozeniny, poctu pro zebru považuje za polevu na vánoční dort.

V ulici Abbey Road je také studio, ve kterém Beatles nahráli 90 procent svých desek. Studio získalo status místa mimořádného kulturního významu letos v únoru. V letošním roce však mělo finanční problémy.

„Studio koupila v roce 1929 hudební společnost EMI za 100 tisíc liber a učinila z něj velmi vyhledávané nahrávací pracoviště, kde působili umělci nejrůznějších žánrů. V minulém finančním roce však společnost EMI zaznamenala ztráty a proskočily zprávy, že studio bude proto prodáno. EMI nakonec uvedla, že si studio ponechá,“ přiblížil Kocourek.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme