Průměrný Belgičan utratí za oslavu Vánoc a konce roku 14 tisíc korun

Belgické Vánoce budou už pátý rok po sobě ve znamení úspor v rodinných rozpočtech. Podle průzkumu provedeného konzultační firmou Deloitte soustavně klesá částka, kterou jsou spotřebitelé připravení na Vánoce utratit. Podílí se na tom nejisté výhody na hospodářský růst a klesající kupní síla. Průměrný Belgičan tak letos utratí za oslavu vánoc přibližně 14 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy

Vánoční trhy | Foto: Tomáš Adamec

Na jednoho belgického zákazníka vychází v průměru částka 570 eur, kterou hodlá dát za vánoční dárky a na přípravu slavnostní kuchyně. Náklady na potraviny přitom zůstávají už několik let stabilní.

Belgičané se uskromňují v kupování dárků. Stejně jako loni dávají přednost dárkům levnějším a spíše užitečným, než na pohled pěkným. Nejoblíbenějším dárkem jsou letos nákupní poukazy do obchodních galerií nebo specializovaných prodejen.

O jejich darování uvažuje asi polovina Belgičanů. Třetina obyvatel Belgie chce darovat knížky, o něco méně je těch, kteří darují parfém nebo oblečení. 41 procent Belgičanů si přeje dostat k Vánocům peníze, aby si dárek mohli vybrat sami.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme