Jiří Tichota: Vánoční hudba v historii i dnes...

24. prosinec 2010
Vstupte!

"Spirituál kvintet byl založen na podzim r. 1960 čtyřmi členy Vysokoškolského uměleckého souboru, z nezodpovědné iniciativy Ivo Macha, zvaného Dědek. Šlo o mužské kvarteto, vedle basa Macha u jeho zrodu stáli tenor Miroslav Keller - Velký Bubo, baryton Miloslav Kastelovič z Dolného Kubína - Kagan čili Malý Bubo a Jiří Tichota - Tichák, vzhledem k hlasovému rozsahu jmenovaný raději kapelníkem," popisuje Jiří Tichota na webových stránkách počátky Spirituál kvintetu. Dnes ale bude hovořit nejen o vánočních písních, které pravidelně zní na koncertech populárního souboru, který letos oslavil své padesáté narozeniny.

Dnešní sváteční Vstupte bude populárně odborným výletem do historie vzniku vánočních písní.Muzikolog PhDr. Jiří Tichota dokumentuje hudebními ukázkami vývoj hudby od 13.století do dnešní doby. Nabídneme také podrobnější vysvětlení hudebního zápisu - loutnových tabulatur, jejichž výzkum je specializací Jiřího Tichoty. Pořad připravil a uvádí hudební dramaturg ČRo Leonardo Leoš Kosek.

PhDr. Jiří Tichota

Jiří Tichota se narodil v roce 1937. Po maturitě studoval krátce chemii na VŠCHT, ale pak se rozhodl změnit obor a vystudoval muzikologii na Filozofické fakultě UK v Praze. Na katedře hudební vědy působil až do roku 1986. Specializoval se na instrumentální hudbu a notace 15.-18. stol., zejména na tabulatury pro strunné nástroje drnkací. Publikoval řadu odborných studií i edicí u nás i v zahraničí. Externě přednáší hudební paleografii na Filozofické fakultě UK dodnes.

Od r. 1960 se věnuje i dalším hudebním aktivitám, je zakládajícím členem a uměleckým vedoucím první české folkové skupiny Spirituál kvintet, se kterou koncertoval v mnoha zemích světa. Společně s manželkou ing. Zdenkou Tichotovou se věnují koncertní činnosti s repertoárem zaměřeným na písně s doprovodem loutny a kytary.

Logo
Vstupte! s PhDr. Jiřím Tichotou nebude s ohledem na velkou hudební část pořadu publikováno v Rádiu na přání.


V pondělním Vstupte! uslyšíte:

Vůně dřeva,laků a na pracovním stole dláta a další nářadí, které předávají otcové svým synům. Tak je tomu i v rodině pražských houslařů s příjmením Špidlen. Pokračovatel slavného rodu, Jan Špidlen bude hostem pořadu Vstupte! v pondělí 27.prosince.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.