Maďarsko má rozpočet. Ale i snížený úvěrový rating

Maďarský parlament na posledním letošním zasedání schválil státní rozpočet na příští rok. Stalo se to jen několik hodin poté, co mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila hlavní úvěrová hodnocení Maďarska o jednu příčku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Daň z příjmů pro fyzické osoby na úrovni 16 procent, příjem několik set miliard forintů z různých mimořádných krizových daní, snížený deficit na úroveň 3 procent HDP – to jsou některé podstatné rysy rozpočtu na příští rok. Schválila ho dvoutřetinová vládní většina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papucsek o maďarském rozpočtu

Nemilá, i když očekávaná zprávy však řišla od ratingové společnosti Fitch – ta, stejně jako před pár týdny Moody´s, snížila rating Maďarska na nejnižší, pro investice jen doporučenou úroveň.

O další stupeň níže by už znamenalo očekávání totálního rizika. Maďarská měna reagovala okamžitým pádem kurzu vůči euru.

Milan Kopp, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme