Dílo měřené v metrech

28. prosinec 2010

Pokud patříte k zastáncům názoru, že papír je dobrý akorát tak na psaní, možná vás dnešním pokračováním seriálu Příběhy (v) umění vyvedeme z omylu. V Národní galerii totiž navštívíme sbírku grafik a kresby.

Kvůli choulostivosti papíru nemá sice svoji stálou sbírku, ale její „svěřenci“ tvoří součásti většiny probíhajících výstav. Čím vás tedy chceme přesvědčit? Triumfálním průvodem. Dílem, které je tvořeno více než 13 desítkami součástí. V následujícím rozhovoru s kurátorkou sbírky Michaelou Brixovou zároveň uslyšíte o dalších významných dílech grafiky. Příkladem budiž Triumfální brána, kterou tvoří více než 19 desítek listů.

Kam z grafikou a kresbou?
Kabinet grafiky a kresby Národní galerie nemá svou stálou expozici, jak v rozhovoru vysvětlila Michaela Brixová, ale přispívá většině výstav.
V současné době najdete grafiky ve Valdštejnské jízdárně i Jízdárně Pražského hradu, kde tvoří součást expozice Karel Škréta (1610-1674): Doba a dílo.
Zajímavá díla najdete také ve Schwarzenberském paláci v rámci expozice Roelandt Savery: malíř císaře Rudolfa II.
Klášter sv. Jiří na Pražském hradě vás může přilákat netradičním náměty z Balkánu v kresbě a grafice 19. století. Expozice nese název Slovanský orient.
V roce 2011 vás ve Veletržním paláci může upoutat obměna kreseb a grafik Jana Štursy. Další zajímavá výstava, za kterou budete muset do Šternberského paláce, nabídne umění rytců zaalpské renesance v grafických reprodukcích 16. až 20. století. Umělci jako Cranach nebo Dürer před vámi v expozici V jiných službách ožijí v nových souvislostech.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.