Vlastní plán pro Sazku má i její největší věřitel Vítek

Hlavní věřitel zadlužené loterijní společnosti Sazka Radovan Vítek připravuje postup na její záchranu. Již dříve představil svůj záměr na restrukturalizaci Sazky její šéf Aleš Hušák. Dalším ve hře je investiční společnost Penta, která chce svého konkurenta na poli loterií a sázek koupit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 arena

O2 arena | Foto: Marián Vojtek

Vítek, ve svém prohlášení vydaném společně s realitní společností CPI zdůraznil, že postupuje nezávisle na skupině Penta. Vítek je totiž po Pentě dalším subjektem, který nabízí akcionářům Sazky řešení jejich tíživé finanční situace.

Na plánu jak, změnit fungování Sazky, Vítek spolupracuje s předsedou představenstva fotbalového klubu Sigma Olomouc Josefem Lébrem. Lébr by ze své pozice sportovního funkcionáře měl usilovat o pevnou pozici Sazky. Loterijní společnost je totiž hlavním akcionářem sportovních svazů a peníze ze zisku Sazky jsou mimo jiné hlavním zdrojem rozpočtů mnoha sportovních oddílů. „O to mi jde v celém projektu,“ potvrdil Lébr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne na Radiožurnálu byl sportovní funkcionář Josef Lébr, který popsal plány Radovana Vítka na záchranu Sazky

„Účelově jsme se spojili, definovali si, co by z našeho spojení mělo vzejít,“ řekl Lébr Radiožurnálu. „To, že pan Vítek odkoupil pohledávky Sazky a je ochoten z těchto pohledávek slevit tak, aby Sazka mohla fungovat a dávat sportu peníze, mi připadá jediným možným záchranným krokem,“ vysvětlil.

Sazka s dluhy nefunguje podle Lébra tak, jak by měla. „Bude muset snížit zadlužení, zbavit se majetku, který nepotřebuje, věřitelé musejí zkrátit své pohledávky, což by mělo vzejít z konsenzu věřitelů a pan Vítek jako největší věřitel tuto dohodu deklaruje,“ popsal Vítkův recept na pomoc Sazce Lébr.

Penta, vlastník sázkové kanceláře Fortuna, nabídla finanční pomoc Sazce ve středu. Chce do Sazky vložit řádově miliardy korun, za což by jí připadl stoprocentní vlastnický podíl ve firmě. Vlastní vizi oddlužení má i samotný management Sazky v čele s generálním ředitelem Alešem Hušákem. Ten se opírá o snahu šetřit a prodat některé nepotřebné majetky a aktivity.

Veronika Sedláčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme