Evropu ochromil sníh a mráz, vázne letecká i pozemní doprava

Vážné dopravní komplikace kvůli mrazu a sněhu neopouštějí Evropu ani na Štědrý den. Narušené je tak i spojení České republiky se zbytkem kontinentu. Uzavřená byla například německá dálnice A17 z Drážďan na Prahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na bruselském letišti Zaventem čekají lidé na svůj let už čtvrtý den. Letiště nemá rozmrazovací směsi pro letadla..jpg

Na bruselském letišti Zaventem čekají lidé na svůj let už čtvrtý den. Letiště nemá rozmrazovací směsi pro letadla..jpg | Zdroj: ČTK

Do Prahy neodletěly i některé letecké spoje z evropských metropolí. Omezení se týká hlavně spojení s Paříží, Bruselem nebo Düsseldorfem. Na samotném Ruzyňském letišti je provoz plynulý a situace není nijak dramatická. Počty zrušených linek se pohybují kolem deseti.

Vážné problémy má největší pařížské letiště Roissy, které odbavuje jen polovinu letů. Svého spoje se nedočkají asi dva tisíce cestujících a vypadá to, že stráví štědrý večer v odbavovací hale.

Na letišti chybí kapalina k rozmrazování letadel. Zpoždění mnoha spojů se prodlužuje i kvůli technickým problémům a těžkému sněhu. Na místo se osobně vypravila francouzská ministryně dopravy. Odhaduje, že asi polovina ze šesti tisíc lidí, kterým letadlo neletělo ve čtvrtek, se do svého cíle nedostane ani dnes.

Sníh také zcela ochromil dopravu v Belgii a na jihu Nizozemska. Dálnice z Bruselu směrem do Lucemburska a dále do Francie je zablokovaná v obou směrech. Na obchvatu Bruselu a na dálnici do Německa muselo několik uvízlých řidičů strávit noc.

V Bruselu a ve Valonsku nevyjel ani jediný autobus. Sníh knokautoval belgickou dopravu dokonale. Sny silničářů o tom, že bílá pokrývka sama roztaje, se nevyplnily. Belgie neinvestovala do mechanizace na úklid sněhu a zima jí zlámala vaz.

V mnoha okresech už dochází zásoby posypové soli, která měla vydržet celou zimu. Cestující na letištích v Zaventemu u Bruselu i v Charleroi se musejí připravit na zpoždění, nebo i zrušení letů.

Problémy měli i v Německu. Zcela mimo provoz se ocitla jedna nejdůležitějších tratí mezi Berlínem a Hannoverem. Na 700 pasažérů zůstalo šest hodin uvězněno ve vlacích ICE poté, co mrznoucí déšť zmrazil trakční vedení.

Výpadek na jedné z dopravních tepen má za následek značná zpoždění vlakové dopravy po celém Německu. Komplikace se nevyhnuly ani letecké dopravě. Do jedenácté hodiny bylo uzavřeno letiště v Düsseldorfu. Přitom na dnešní den je naplánovaný přílet a odlet 30 tisíc pasažérů.

Počasí způsobilo v Německu obrovské potíže v železniční dopravě | Foto: AFP

Dálniční služba ADAC sice hlásí nebezpečí námrazy, ale na rozdíl od předchozího dne, kdy jen v Porýní Vestfálsku došlo k 1700 nehodám, je zatím provoz na německých dálnicích plynulý.

Také na severu Anglie a ve Skotsku se očekává silné sněžení, které přeruší až čtvrtinu spojů. Teploty tam mají klesnout na 15 stupňů pod nulou. V Dublinu už teď uvěznilo uzavření letiště na 40 tisíc cestujících.

Pavel Novák, Igor Maňour, Klára Stejskalová, Ondřej Himmer, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme