Počítačový virus zřejmě v Íránu poškodil jaderná zařízení

Počítačový virus Stuxnet mohl v íránském Natanzu poškodit až tisíc odstředivek na obohacování uranu. V nové analýze to uvádí americký Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice

klávesnice | Foto: br3akthru FreeDigitalPhotos.net

Stuxnet v uplynulých měsících napadl technické provozy v řadě zemí světa. Největší výskyt ale hlásil právě Teherán. Íránské vedení postupně přiznalo jak potíže s centrifugami, tak výskyt ničivého programu.

Německý počítačový expert nedávno odhadl, že virus vrátil íránský jaderný program až o dva roky dozadu. Američané teď upřesnili, jak se to mohlo stát. Stuxnet působí v řídících počítačích a mimo jiné může měnit otáčky centrifug. Tyto náhlé výchylky prý mohou vést ke zničení hnacích motorů.

Írán má v provozu okolo pěti tisíc centrifug. I Mezinárodní agentura pro atomovou energii potvrzuje jejich výpadky. K rozšíření velmi složitého ničivého programu se nikdo nepřihlásil. V tisku se ale spekuluje, že ho mohla vytvořit speciální vědecká jednotka izraelské vojenské špionáže nazývaná 8200.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme