Štěpán a otužilci - ve Vltavě je čekají tři okruhy

Po čtyřiašedesáté se otužilci z celé České republiky na Štěpána ponoří do chladných vod Vltavy, aby se zůčastnili Memoriálu Alfréda Nikodéma. Letos ale nebude plavání u břehů Slovanského ostrova vůbec jednoduché.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otužilci se vrhají do ledové vody

Otužilci se vrhají do ledové vody | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

,,Určité překvapení nám přichystala příroda, protože je ve Vltavě velký proud, takže musíme vymyslet, jak upravit tratě, aby nám to plavce neodneslo ke Karlovu mostu,“ říká předseda pořádajícího Prvního plaveckého klubu otužilců Praha Tomáš Prokop.

Na tratě 100, 300 a 750 metrů by se mělo letos vydat na 150 otužilců. Tedy něco málo pod předloňský rekord novodobé historie, kdy diváci u Národního divadla sledovali zápolení 164 plavců. Věkový rozdíl mezi nejmaldším a nejstarším otužileckým nadšencem bude letos více jak osmdecát let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpán a otužilci - ve Vltavě je čekají tři okruhy

,,Podle aktuálně prezentovaných plavců je nejmladšímu přihlášenému třináct let a doufám, že velká radost k nám doputuje z Olomouce,“ připomíná Tomáš Prokop účast v srpnu sedmadevadesátiletého matadora z Olomouce, který každoročně překvapuje kolegy i diváky svou vitalitou a kondicí, za kterou podle jeho slov vděčí právě otužování. A není rozhodně sám komu tento sport přinesl změnu do života.

,,To je to největší, co mi otužování dalo – manželku. Do oddílu se k nám dostala náhodně jako zájemkyně o otužování,“ líčí Prokop.

Zamilovaný pár se společně loni účastnil i Memoriálu Alfréda Nikodéma. Na tom by nebylo až tak nic zvláštního, pokud by Taťána, tehdy ještě Guzioty, nebyla v šestém měsící těhotenství. O měsím později se, jak jinak než ve studené vodě, oba vzali a letos už vodí k řece otužilecký potěr.

,,Dcera se tomu těžko vyhne. Jak děti s rodiči putují po různých aktivitách, tak ji spíš budeme muset brzdit, aby do vody nešla tak brzo, jak by asi chtěla,“ říká. Dcerka Tomáše Prokopa sice ještě letos do Vltavy na Štěpána nevstoupí, i tak bude od jedenácti hodin u Národního divadla k vidění dechberoucí otužilecké představení.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme