Při bombovém útoku bylo ve filipínském kostele zraněno nejméně šest lidí

Teroristé útočili v kostele na jihu Filipín. Při výbuchu bomby bylo zraněno nejméně šest osob včetně kněze sloužícího vánoční mši. Úřady z atentátu podezírají teroristickou Skupinu Abú Sayafa napojenou na Al-Kaidu. Filipíny jsou spolu s Východním Timorem jedinými převážně katolickými zeměmi v Asii, na jihu země ale operují muslimští extrémisté usilující o vznik panislámského státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslava vánočních svátků na Filipínách

Oslava vánočních svátků na Filipínách | Foto: AFP

K explozi došlo ve čtvrt na osm místního času v průběhu ranní mše na ostrově Jolo. Na místě neštěstí jsou policejní vyšetřovatelé, v pohotovosti jsou i vojáci rozmístění v této části země.

Právě ostrov Jolo je základnou Skupiny Abú Sayafa, která v uplynulých deseti letech stála za nejkrvavějšími útoky na Filipínách včetně exploze na trajektu v Manilském zálivu, kdy zahynulo sto cestujících.

Nechvalně proslulá je také únosy turistů včetně cizinců, za které se snaží získat výkupné. V boji proti této islamistické organizaci založené díky finanční podpoře Usámy bin Ládina pomáhají od roku 2002 i Spojené státy.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme