Čína chystá proces s jedním z nejznámějších obhájců lidských práv

V Číně se chystá proces s prominentním obhájcem lidských práv. Liou Sien-pin je obviněn z podněcování k rozvracení státní moci. 42tiletý aktivista byl v minulosti už několikrát vězněn, před dvěma lety se spolu s letošním nositelem Nobelovy ceny míru, Liou Siao-poem, stal jedním z prvních signatářů Charty 08 vyzývající k demokratizaci čínské společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská vlajka

Čínská vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zadržovaný advokát nenásilné změny režimu v Číně se podle hongkongského Centra pro demokracii nesmí stýkat se svými obhájci, ochránci lidských práv to označují za jasný signál blížícího se utajovaného procesu.

Liou Sien-pin je obžalován kvůli publikování článků v zahraničí obviňujících KSČ z teroru. Aktivista je pronásledován státní mocí už od masakru na Ťien-an-men v roce 1989, kdy se stal jedním z hlavních odpůrců totalitní moci. Pomáhal také při zakládání Demokratické strany, kterou vládnoucí komunisté okamžitě zakázali. Naposledy byl uvězněn v roce 1999, kdy byl za údajné rozvracení státní moci odsouzen ke 13tiletému vězení.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme