Severovýchod USA zasáhla sněhová bouře, kolabuje doprava

Sněhová bouře provázená silným větrem paralyzovala leteckou i pozemní dopravu na celém severovýchodním pobřeží Spojených států od Severní Karolíny po Massachusetts. Další smršť má udeřit v nočních hodinách severoamerického času.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová bouře ve Washingtonu

Sněhová bouře ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Z mnoha letišť nestartují letadla. Zrušených už bylo kolem 2000 letů, z toho přinejmenším 1444 na newyorských letištích La Gurdia a JFK. Provoz nad severovýchodem USA by se měl obnovit až odpoledne.

Úřady varují řidiče, aby necestovali, pokud nutně nemusejí. A když už se na cestu vydají, mají počítat s problémy, vybavit se teplým oblečením, vodou a trvanlivými potravinami. To pro případ, že by uvízli v závějích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje ČRo Víta Pohanky o sněhové kalamitě na severovýchodě USA

Před mimořádně chladným počasím varoval obyvatele New Yorku i starosta Michael Bloomberg pozdě odpoledne na mimořádné tiskové konferenci. Ujistil Newyorčany, že radnice je na boj s živlem připravena.

„Správa silnic má 365 solicích vozů a 1700 pluhů, které nasadí v průběhu noci. Ve skladech po celém městě máme 180 tisíc tun soli,“ prohlásil Bloomberg.

Úřady ve státech Virginia, Maryland a Severní Karolína raději vyhlásily stav nebezpečí. Obyvatelé by se měli vyhnout silnicím a pokud možno zůstat doma.

Za přívaly sněhu může tlaková výše Noreaster, která zasahuje východní pobřeží Spojených států několikrát do roka. Obyvatelé si na kalamitu proto už do jisté míry zvykli.

Vít Pohanka, Lucie Maňourová, Štěpán Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme