Lieberman: Izraelsko-palestinská mírová dohoda je v nedohlednu

Uzavřít trvalý mír mezi Izraelem a Palestinci v současné době není možné, a to kvůli překážkám na obou stranách. Při projevu na výročním shromáždění izraelských velvyslanců to prohlásil ministr zahraničí Avigdor Lieberman. Izrael by se měl podle něj namísto práce na mírové smlouvě přeorientovat na dosažení prozatímní dohody. Ta by s Palestinci řešila ekonomické a bezpečnostní otázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman | Foto: Nikola Bojčev | Zdroj: Český rozhlas

Palestinská vláda není legitimní a vypršel jí mandát. Právě to je podle Liebermana důvod, proč je nesmyslné s touto vládou jednat o tak zásadní věci, jako je mírové dohoda.

V Izraeli zase vládne tak různorodá koalice, že se v ní není možné dobrat společného jmenovatele pro mírové rozhovory. I to připustil izraelský ministr Lieberman.

Palestinci vytrvale odmítají, že by se mohlo jednat pouze o dočasném uspořádání a nikoli o konečné mírové dohodě.

Od Liebermana se teď ale distancoval i jeho premiér Netanjahu. Za izraelskou vládu prý mluví pouze on sám a ministr zahraničí vyslovil jen svůj soukromý názor.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme