Výrazné zdražení ropy nehrozí, předpokládá ekonom

Ropa v noci na dnešek na asijských trzích mírně zlevnila. A to přesto, že vyjednavači několika členských států Organizace zemí vyvážejících ropu na víkendovém summitu v Káhiře mluvili o tom, že by jim vyhovoval barel za sto dolarů. To je o bezmála devět dolarů víc než současná cena, která je nejvyšší od října roku 2008. Ropa přitom už od září posílila o 30 procent a někteří experti varují, že by její další zdražení mohlo zadusit oživení globální ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod | Foto: Mero, a.s.

Irák považuje cenu ropy ve výši 100 dolarů za barel za férovou. Proto, podobně jako třeba Kuvajt a nebo Írán, nehodlá dalšímu zdražení bránit. Podle Vladimíra Štěpána z poradenské společnosti Ena je dosažení této cenové hranice krátkodobě možné, dlouhodoběji by to podle svých slov však neočekával.

„Nejsou nějaké závažné důvody pro tak vysokou cenu. Zejména v souvislosti s tím, že posiluje i dolar. Takže tlak na zvyšování cen ropy je potom dvojnásobný,“ řekl Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen ropy jsme na Rádiu Česko hovořili s Vladimírem Štěpánem z poradenské společnosti Ena.

Krátkodobě podle něj mohou ovlivnit zvýšení cen ropy sněhové přívaly a mrazy v Evropě. „Mohou ji vytlačit směrem nahoru směrem ke 100 dolarům, ale musíme to brát skutečně jen jako krátkodobý vliv,“ dodal.

Ceny ropy dlouhodobě žene nahoru i vysoká poptávka ze strany Číny. Podle ekonoma by cenu ropy mohla ovlivnit snaha Pekingu ochladit čínskou ekonomiku, kterou potvrdilo mimo jiné i víkendové zvýšení úrokových sazeb. „Pokud by narostla inflace na nějakou vyšší než obvyklou míru, je možné, že stoupnou ceny všech komodit, nejen ropy,“ přiblížil.

Írán v čele OPEC může tlačit cenu ropy vzhůru

Předsednictví OPEC převezme od ledna Írán, který má se Západem napjaté vztahy. Podle některých odborníků se může pokusit své pozice zneužít ve svůj prospěch a kvůli politice může ceny ropy manipulovat.

„Írán jako předsednická země určitě bude podávat návrhy, jak vytlačit cenu ropy vzhůru, nicméně i v rámci OPEC existuje řada států, které si uvědomují, že kdyby cena ropy přesáhla určitou mez, mohla by vrátit ekonomická krize,“ uvedl.

„To by znamenalo, že cena ropy může klesnout i dlouhodoběji na úroveň 20 či 30 dolarů na barel. Takže je otázka, jestli bude OPEC ochoten toto riziko podstoupit,“ vysvětlil Štěpán.

Trend ke zvyšování ropy nicméně podle něj existuje. „Zdá se už přestává platit dohodnutá hranice, která byla dodržována vyspělými státy i OPEC na úrovni 60 až 80 dolarů za barel. Ceny ropy se pomalu tlačí nahoru, nicméně neočekával bych, že by měla stoupnout nad 90 dolarů za barel dlouhodoběji,“ dodal Vladimír Štěpán z poradenské společnosti Ena.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme