Rakousko se rozhoduje, zda vydá Ivo Sanadera do Chorvatska

V Rakousku se rozhoduje o případném vydání bývalého chorvatského premiéra Ivo Sanadera zpět do jeho země. Sanader je ve vazbě kvůli podezření z rozsáhlé korupce. Podle zpráv z médií Sanader utekl ze země krátce předtím, než ho parlament zbavil imunity. Na základě mezinárodního zatykače byl sedmapadesátiletý expremiér zatčen v Rakousku. Sanader byl předsedou chorvatské vlády do loňského července, kdy z funkce odstoupil. Strana ho ze svých řad začátkem roku vyloučila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Sanadera

Iva Sanadera | Zdroj: ČTK

Sanader údajně zpronevěřil stovky milionů eur, které měly skončit v rukách chorvatského demokratického společenství, ale objevily se i podezřelé okolnosti týkající se prodeje kontrolního podílu ve státní rafinérii.

Policie nyní prověřuje Sanaderův majetek. Ve svém majetkovém přiznání Sanader uvedl výtvarná díla v hodnotě 200 tisíc eur, podle policie je jejich cena až pětinásobná. Podobné indicie naznačují, že se obohatil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sanadera.mp3

Nedávno byl odsouzen za korupci Berislav Rončević, který v Sanaderově vládě působil jako ministr obrany. Sanaderova nástupkyně Jadranka Kosorová se od Sanadera distancuje velmi ostře. Sám Sanader se v lednu letošního roku pokusil udělat vnitrostranický puč, aby Kosorovou svrhl a vrátil se zpátky do premiérského křesla. To bylo také důvodem jeho vyloučení ze strany.

Kosorová bojuje podle balkanologa Filipa Tesaře proti korupci výrazně po frakční linii:

„Lidé, kteří patřili k blízkému kruhu kolem Sanadera, tak ti jsou stíháni, ale ti, kteří dříve patřili k Sanaderovi a později se připojili ke Kosorové, ti jsou stále ještě nedotknutelní.“

Chorvatsko dojednává vstup do Evropské unie, mimo jiné i za velké podpory České republiky. Brusel ale loni Záhřeb upozornil, že musí přitvrdit v boji s korupcí a posílit justiční systém.

Sanader je v rakouské vazbě v Salzburgu od 11. prosince letošního roku. Podle vídeňských médií může být Sanader zapletený do tunelování rakouské Hypo Banky a Rakušané by ho před vydáním rádi vyslechli.

Ladislav Dvořák, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme