Důvěra v domácí ekonomiku roste. Spotřebitelé vykazují větší ochotu utrácet

Důvěra v českou ekonomiku i nadále roste. Potvrzuje to prosincové šetření Českého statistického úřadu. Podle něj věří spotřebitelé domácímu hospodářství o 2,5 bodu více, než v listopadu. Meziměsíčně pak index podnikatelské důvěry posílil o 3,9 bodu a to zejména díky průmyslu. Naopak maloobchodníci a stavaři podle nejnovějších dat propadají pesimismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíky u supermarketu

Vozíky u supermarketu | Foto: cache.daylife.com

Otázkou je, zda se dá čekat, že se rostoucí důvěra spotřebitelů promítne do větší ochoty utrácet nejen za vánoční dárky, což by povzbudilo jak těžce zkoušený maloobchod, tak i celou ekonomiku. Podle prorektorky pro vědu a výzkum pražské Vysoké školy ekonomické Stanislavy Hronové je optimismus českých domácností přinejmenším překvapující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvěra v českou ekonomiku i nadále roste, potvrzují data ČSÚ. Ptáme se prorektorky pro vědu a výzkum pražské VŠE Stanislavy Hronové.

„Chápu, že za to může i vánoční nálada, nicméně domácnosti vyjádřily optimismus nejenom s celkovou ekonomickou situací, ale i s jejich vlastním finančním statusem a vývojem zaměstnanosti. To jednoznačně dokazuje zlepšení nálady spotřebitelů,“ uvedla Hronová pro Rádio Česko.

2011 – důležitý mezník

Zda je nynější růst důvěry respektive předpokládaný nárůst ochoty utrácet přechodnou záležitostí způsobenou sváteční náladou, tedy záležitostí, která opět vyprchá, ukáže podle Hronové až začátek příštího roku.

„Je třeba si uvědomit, že ekonomické výhledy do roku 2011 u nás, ale i v Evropě, nejsou nejpříznivější,“ dodala Hronová.

Od ledna navíc dochází k deregulaci nájemného, zvýší se cena vody, některé sociální dávky se sníží a tak dále. Dá se tedy pravděpodobně očekávat, že se zmíněná opatření odrazí rovněž na indexu důvěry v ekonomiku, potažmo na ochotu utrácet.

„Dopad na průměrné domácnosti bude v příštím roce razantní. Rovněž bude hrát roli zvýšení některých nepřímých daní,“ zmínila prorektorka pro vědu a výzkum VŠE.

To vše by mohly podpořit rovněž pokračující obavy z rozšíření evropské dluhové krize.

„Zatím bych nemluvila o evropské dluhové krizi, jelikož některé prognózy z takzvaně ohrožených zemí jsou nyní lepší. Spíše bude záležet na celkovém ekonomickém klimatu v Evropě i u nás. To bude ovlivňovat také poptávku, která je směrodatná zejména pro náš podnikatelský sektor,“ řekla Hronová.

Právě podněty z blízkých zemí, s kterými čeští podnikatelé spolupracují, budou pro soukromou sféru v nadcházejícím roce určující. „Zejména německé prognózy o oživení by mohli zvýšit optimismus podnikatelů,“ uzavřela Hronová.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme