Velikost amygdaly říká, kolik máte přátel

27. prosinec 2010
Monitor

Pohled do lidského mozku odhalí i to, kolik má dotyčný člověk přátel. Nová studie totiž tvrdí, že velikost amygdaly souvisí s velikostí a komplexitou sociální sítě, která člověka obklopuje.

Amygdala je párová struktura ve spánkových lalocích, která představuje jakési emoční jádro mozku. Má velký význam pro mezilidské vztahy, protože umožňuje rozeznat a správně interpretovat emoce, které se zračí ve tvářích jiných lidí. Srovnání amygdaly u člověka a ostatních primátů naznačuje, že velikost amygdaly souvisí s mírou společenského života. Psychology ze Severovýchodní univerzity v Bostonu proto zajímalo, jestli velikost amygdaly souvisí s bohatostí sociální sítě, která obklopuje každého člověka.

Velikost amygdaly psychologové prozkoumali u 58 zdravých dospělých lidí, kterých se vyptali na jejich společenské vztahy. Zjistili, že amygdala těch lidí, kteří mají bohatý společenský život a pravidelně se stýkají s velkým počtem lidí, má větší objem. Tato závislost nebyla ovlivněna věkem člověka ani tím, jak on sám vnímá sociální síť kolem sebe, ani tím, do jaké míry je spokojený se svým životem. Výsledky studie tak naznačují, že to, jak máme velkou amygdalu, přímo souvisí s počtem našich přátel. Jestli však je velká amygdala příčinou či následkem rozvětvené sociální sítě, zatím vědci nedokážou říct.

Zdroj: Nature Neuroscience

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.