Odborníci varují před zabíjením nosorožců. Hrozí jim vyhynutí

V Jihoafrické republice bylo letos zabit rekordní počet nosorožců. Pytláci jich usmrtili už 316, tedy prakticky jeden kus denně. Odborníci v této souvislosti varují před možným vyhynutím vzácných zvířat. Nosorožci jsou zabíjeni kvůli rohům, které pašeráci prodávají hlavně do Východní Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nosorožci

Nosorožci | Foto: Marie Mikušová

Jak na Rádiu Česko přiblížil asijský zpravodaj Čro Robert Mikoláš, důvodem zvyšující se poptávky po rozích nosorožců je všeobecně nekončící zájem ze strany obyvatel Asie kvůli údajně léčivým účinkům tradiční čínské medicíny.

„Místní lidé totiž už po staletí věří, že prášek z rohů nosorožců má blahodárné účinky prakticky na všechny choroby, bolestmi hlavy počínaje a léčbou vředů a boláků konče. A přestože jde o pověry, nosorožci, a stejně tak i sloni, jsou stále zabíjeni,“ řekl

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníci varují před vyhynutím nosorožců. O tématu jsme na Rádiu Česko hovořili s asijským zpravodajem Čro Robertem Mikolášem.

V současnosti žije ve světě na 25 tisíc kusů těchto zvířat, většina z nich v Africe, především pak v Jihoafrické republice. Poslední aktivity pašeráků jsou podle zpravodaje ale alarmující. Navíc jde o zločinecké gangy vybavené nejmodernější technikou včetně vrtulníků, zařízení pro noční vidění a podobně. Jde o milionový byznys, navíc poptávka se prudce zvyšuje.

Zájem je ve Vietnamu i v Číně

Jednou ze zemí, kde je poptávka po rozích nosorožců obrovská, je Vietnam. Jak zpravodaj upozornil, souvisí to se zlepšující se ekonomickou situací této země, kdy si stále více lidí může dovolit zaplatit za údajné přírodní léky horentní sumy.

„Pro představu, roh nosorožce se prodává až za 70 tisíc dolarů. To také vedlo jihoafrické úřady i ochránce přírody k tomu, že s Hanojí začali vyjednávat o zamezení ilegálního obchodu, zatím bez konkrétního výsledku,“ řekl.

Zároveň upozornil, že například i v Číně, která už v roce 1993 podepsala Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy, pašování rohů nosorožců jen kvete, a to i kvůli přetrvávající tradici ve spojení s korupcí a nedostatečnou osvětou i vzděláváním.

„Mimochodem před dvěma lety jihoafričtí reportéři natočili i vietnamskou diplomatku před velvyslanectvím v Pretorii, jak od pašeráků přebírá roh nosorožce a odnáší si ho dovnitř,“ doplnil Mikoláš.

Šance zastavit zabíjení je minimální

Šance, že by se zabíjení nosorožců dalo zabránit, je podle zpravodaje ale minimální. V JAR sice vzniká speciální jednotka chránící ohrožené druhy, jednotlivé parky a rezervace pak zahájily program na ochranu nosorožců s tím, že jejich rohy barví, vybavují mikročipy nebo jim je dokonce odstraňují.

„Jak známo, pytláci je zabijí, ale celé zvíře pak nechají na místě, uříznou pouze roh. Může tak dojít k poklesu počtu usmrcených nosorožců, gangy se však zřejmě přemístí do jiných afrických zemí, kde není tak přísná ochrana,“ přiblížil.

„Jedinou možností tak je vymýtit v lidech pověry, což je ovšem zatím nadlidský úkol,“ dodal asijský zpravodaj Čro Robert Mikoláš.

Robert Mikoláš, Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme