Bývalý prezident Pobřeží slonoviny se nevzdá moci ani za cenu občanské války

Poražený prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo odmítá navzdory sílícímu tlaku odstoupit z funkce. Mezinárodní měnový fond už ho odřízl od zahraničních financí. Francie i OSN uznávají velvyslance nového prezidenta Alassana Ouattary. Regionální summit západoafrických zemí mu pohrozil i vojenským řešením. Ovšem generální stávka, kterou Ouattara svolal, se nekoná, protože státní televize pod kontrolou Gbagby o ní neinformovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty na Pobřeží slonoviny

Protesty na Pobřeží slonoviny | Zdroj: ČTK

Gbagbo, který prohrál volby o 8 procent, zatím odmítá mezinárodní tlak s tím, že jde o komplot Francie a Spojených států. Podle svých slov je připraven dovést zem až do občanské války. Sám vyhrožuje okolním státům, že násilí v Pobřeží slonoviny se může obrátit i proti jejich občanům. Do bohaté země, která produkuje více než třetinu celosvětových zásob kakaa se totiž stěhují za prácí i lidé ze sousedních zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posledním vývoji na pobřeží slonoviny mluvil v odpoledním Radiožurnálu Ondřej Bouda

Podle odhadů má Gbagbo dost peněz aby ještě tři měsíce financoval armádu, která ho zatím podporuje. Z těch peněz také pravděpodobně platí zahraniční žoldáky.

Dle expertů hraje o čas a bude se chtít dohodnout na sdílení moci. Jakýkoliv ústupek by ale mohl dalším diktátorům ukázat, že se nemusí ohlížet na demokratické volby ani mezinárodní společenství.

Mezitím na Pobřeží slonoviny kolabuje ekonomika, protože lidé přestávají chodit do práce a zásobují se pro případ konfliktu. Ceny základních potravin tak stoupají.

Ondřej Bouda, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme