Převod peněz těsně před koncem roku se může prodražit

Do konce roku 2010 zbývají už jen necelé čtyři dny. Pokud ještě nemáte vyřízené všechny bankovní operace, které musí mít letošní datum, měli byste si určitě pospíšit. Banky a spořitelny doporučují uskutečnit finanční převody raději s předstihem, i když své služby poskytují i v posledním dni roku. Expresní platby se totiž prodraží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat

Bankomat | Foto: Tomáš Adamec

Banky a spořitelny vyřizují platby až do Silvestra. Pokud jde o transakci uvnitř jedné instituce, bude na její vyřízení stačit jeden den.

„Všechny transakce do České spořitelny mohou naši klienti provést v pobočkách do 31. prosince do 12 hodin. Platební příkazy mohou navíc podat přes internetové bankovnictví do 31. prosince do 20 hodin a jednorázový platební příkaz i přes bankomat a platbomat také do 20 hodin,“ řekl Radiožurnálu Jan Holinka z České spořitelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na převod peněz před koncem roku zbývají poslední dny. Více redaktor Jan Herget

V případě, že posíláte peníze z jedné banky do druhé, musíte počítat s jednodenním zpožděním, a proto je lepší vše vyřídit alespoň 30. prosince.

Když vám pobočku zavřou před nosem, máte ještě jednu šanci - elektronické bankovnictví. Například Československá obchodní banka dává tuto možnost až do 31. prosince šesti hodin večer. Denisa Salátková zároveň upřesňuje, jak je to s platbami do zahraničí:

„Tam jsou lhůty ještě delší a opět závisí na tom, jestli jde o příkaz na pobočce, nebo v elektronické formě. Nejzazší termín pro platbu v elektronické podobě je do 29. prosince do 15:30.“

Před koncem roku je už tradičně největší zájem o expresní platby, za které si samozřejmě musíme připlatit, a to od 50 do 300 korun.

Pro státní příspěvek na stavební spoření je třeba poslat peníze letos

Příkladem platby, která nutně potřebuje ještě letošní datum přijetí, je třeba jednorázový vklad na stavební spoření. Takový vklad vám může zajistit maximální státní příspěvek.

Zdeňka Blechová ze Stavební spořitelny ovšem upozorňuje, že právě tento příspěvek za letošní rok je zdaněný padesáti procenty:

„To znamená, že jestliže maximální státní podpora dosud činila 3000 korun, tak státní podpora za rok 2010 bude maximálně činit 1500 korun. Od roku 2011 bude sjednocená státní podpora pro všechny smlouvy, to znamená pro nově uzavřené, ale i pro již dříve uzavřené.“

Státní podpora proto od roku 2011 bude vždy činit maximálně dva tisíce korun ročně.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme