Stát chce zpřísnit dohled nad soudními znalci

Přísnější dohled státu a kvalitnější posudky by měla přinést rychlá novela zákona o soudních znalcích, kterou dnes představilo ministerstvo spravedlnosti. Znalecké posudky totiž často fakticky rozhodují o výsledcích soudních sporů, znalci za ně ale podle stávající zastaralé právní úpravy nenesou dostatečnou odpovědnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Třiačtyřicet let starý zákon už nedokáže postihnout nekvalitní činnost některých znalců a tlumočníků, například zjevné vady v posudcích a překladech, jejich opožděné podávání či porušování povinnosti mlčenlivosti znalcem či tlumočníkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník

Proto je třeba situaci řešit rychlou novelou, která by měla do konce tohoto roku odejít na úřad vlády. Předloha by měla podle soudců nově upravit nejen podmínky pro jmenování, ale i další vzdělávání a udržování odbornosti soudních znalců.

Za špatné posudky by pak, jak Radiožurnálu řekl prezident Soudcovské unie České republiky Tomáš Lichovník, měly být i sankce: „Je potřeba upravit i odpovědnost znalců za jejich znalecký posudek. V současné době je odpovědnost pouze trestněprávní, a to za úmyslně nepravdivý znalecký posudek, ale není zde prakticky žádná odpovědnost za nekvalitní znalecký posudek.“

Práci znalců by podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila mělo hlídat samo ministerstvo: „Podle našeho názoru tak musí činit ministerstvo spravedlnosti jako státní orgán, stejně jako dohlíží na činnost exekutorů. Ministerstvo spravedlnosti bude realizovat tzv. správní řízení, posuzovat, zda znalec porušil svoje zákonné povinnosti či nikoliv, a nechá si případně udělat tzv. revizní znalecký posudek.“

Znalci jsou špatně placeni

Podle soudního znalce Jindřicha Kratiny ale může kvalitu služeb znalců garantovat jen vznik jejich profesní komory. Ta zatím funguje jen jako občanské sdružení bez zákonem daných kompetencí. Podle Kratiny jsou navíc soudní znalci málo placení.

„Pokud mají být znalci pokutováni za delikty ve výši 50 až 100 tisíc korun, pak je to pro ně likvidační a stát se může setkat s tím, že znalci nebudou, protože nikdo nebude chtít být znalcem,“ upozornil Kratina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona mluvili v poledních Ozvěnách dne ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a Jaroslav Maxmilián Kašparů, soudní znalec v oboru zdravotnictví a psychiatrie

S tím souhlasí i Lichovník: „Musím zmínit i odměňování, které není zrovna na výši. Už 7 let je tam maximální hranice 350 korun za hodinu, což určitě neodpovídá tomu, že požadujeme špičkové odborníky.“

Zvyšování odměn znalců se ale v blízké době nechystá: „Protože víte, že se tato země snaží ušetřit veřejné výdaje. Ministerstvo spravedlnosti má o 10 procent menší rozpočet a proto těžko může zvyšovat výdaje na znalecké posudky," Pospíšil.

„V krátkodobé horizontu nelze uvažovat o zvýšení znalečného, nicméně v dlouhodobém horizontu by určité úpravy tato oblast pozornosti zasluhovala. V dlouhodobém horizontu by k určitému navýšení mělo dojít, ale ne v příštím roce,“ dodává ministr.

Dílčí novela hasí jen největší potíže, které v této oblasti justice jsou. Po ní přijdou normy komplexní. Věcný záměr nového zákona o znalcích a nového zákona o tlumočnících a předkladatelích chce ministerstvo předložit do konce června, paragrafované znění pak do konce příštího roku.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme