Belgie sladí poznávací značky aut s Evropou. Tradiční červené se ale úplně nevzdá

Auto s červenobílou registrační značkou se u nás moc často nevidí. Takové vozidlo může být buď z Běloruska nebo z Belgie. Tam totiž používají státní poznávací značky s červenými písmeny a čísly na bílém podkladu. Belgické království se po mnoha letech odhodlalo přizpůsobit se zbytku Evropské unie a vyměnit své krátké, červené značky. Budou mít evropské rozměry a znaky na nich budou skoro černé. I když ne zas tak úplně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční belgické poznávací značky se změní

Tradiční belgické poznávací značky se změní | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na dálnicích je poznáte zdaleka. Na bílé tabulce svítí červená písmena a čísla. Tahle auta přijela z Belgie. Brzy se to ale změní, až si všichni motoristé pořídí nové značky. Pak budou čísla na nich stejně jako jinde v Evropě černá. Tedy alespoň z dálky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se změní tradiční belgické poznávací značky aut, zjišťoval zpravodaj Pavel Novák

Při bližším pohledu se dá zjistit, že písmena a další znaky jsou stále červené. Nová barva zvolená pro poznávací značky je „rubi red", tedy temně rubínová.

„Značka se skládá ze sedmi znaků - jednoho čísla, tří písmen a zase tří čísel. Novou zadní značku dostane majitel vozu od registračního úřadu domů poštou a druhou si musí nechat udělat u mne,“ vysvětlil pan Ozcan Bayrak, majitel malého obchodu přímo naproti Federálního úřadu pro registraci vozidel.

V obchodě sice prodává potraviny, papírnické zboží i alkohol, ale na vývěsním štítu se skví obrovský nápis: Poznávací značky - cenová bomba.

„Zákazníci, kteří ke mně přicházejí, vědí, že jen u mne dostanou ještě ten samý den poctivou plechovou desku se svojí značkou. Kvalita zaručena. Ty moje nejsou jako ty francouzské plastové, co dlouho nevydrží,“ vychvaluje pan Ozcan svoje dílo.

Za vydání značky zaplatí motorista vlastně dvakrát. Jednou ministerskému úřadu za tabulku zadní, to je 20 eur, v přepočtu asi 500 korun. Druhou, přední značku si musí nechat vyrobit sám. Pan Ozcan má cenu také 20 eur. Zámečnictví ve stanicích metra mívají cenu o tři až pět eur vyšší.

Kdo by si chtěl kombinaci písmen a čísel sám vybrat, musí si hodně připlatit. Taková značka na přání stojí tisíc eur, tedy asi 25 tisíc korun.

Šalamounské řešení

A co ona hodně tmavě červená barva na nových belgických značkách? Jak je v Belgii zvykem, požadavek na sladění značek s Evropou vyřešili šalamounsky.

Zdálky vypadají čísla v provedení tmavě rubínovém černě. Svou tradiční červenou si ale Belgičané vzít nenechali.

„Už od vytvoření Belgie byla vždy poznávací značka červená. My tady v Belgii jsme na svojí červenou na značkách zvyklí. Tak u ní také zůstaneme. Nechci spekulovat o tom, že by se to někdy v budoucnu nemohlo změnit, ale sám nevidím důvod, proč bychom to měli dělat,“ uzavřel debatu na téma černá nebo červená značka pan Ozcan.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme