Východ USA se vzpamatovává ze sněhových bouří

New Yorku zažil největší sněhovou nadílku od roku 1948. Central Park pokryla půlmetrová pokrývka. Podobně jako v posledních dnech v Evropě s sebou přívaly sněhu pochopitelně přinesly velké problémy v dopravě i za Atlantikem. Problémy se sněhem má také Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová bouře ve Washingtonu

Sněhová bouře ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Letiště na severovýchodě Spojených států zrušila celkem přes 4 tisíce letů. Mnoho cestujících zaplnilo hotely a motely, mnozí museli strávit noc a den v provizorních noclehárnách přímo na postižených letištích.

Sníh narušil také silniční i železniční dopravu na širokém pruhu území Spojených států od Jižní Karoliny po Maine u hranic s Kanadou. Bez elektřiny byly desítky tisíc domácností.

Takové sněhové bouře podle meteorologů nezažil například New York od roku 1948 a podle záznamů šlo o jeden z případů nejextrémnějšího zimního počasí, jaké bylo v historii téhle části Ameriky zaznamenané.

Na řadě je Kanada

Bouře se teď přesunula nad Kanadu.V provincii Nové Skotsko zůstalo bez proudu 27.000 domácností, v Novém Brunšviku pak na 11.000 odběratelů.

Sníh a ledovka ochromily silniční dopravu. Zpoždění nabírají i letadla. Meteorologové očekávají, že sněžení ještě získá na intenzitě. Na problémy se připravuje také Quebec.

S kalamitou dál bojuje i Rusko

Přes ujištění úřadů o brzké obnově dodávek proudu jsou stále ještě desítky tisíc lidí bez elektřiny a bez tepla. Mimořádné napjatá je situace i na moskevských letištích, kde došlo k několika potyčkám.

Kvůli nedostatku potravin se například na letišti Šeremeťjevo vzbouřila skupinka cestujících mířící z Moskvy do Bangkoku. A to poté, co se jim po víc než 24 hodinách čekání znovu zrušil let.

Ruský premiér Vladimir Putin už po mimořádném zasedání uvedl, že úřady zmobilizují všechny jednotky ke zmírnění situace nejen na letištích ale i v dopravě.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme