Letos se šetřilo, příští rok bude reformní

Poslední tři měsíce končícího roku se nesly ve znamení úspor ve státním rozpočtu. První tři měsíce nového roku chce vláda věnovat reformám, které by měly státní finance dovést k ozdravení. Připravované reformy mají reagovat nejen na současnou ekonomickou situaci v ČR a ve světě, ale také mají zabezpečit konkurenceschopnost v dalších letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senior, důchodce, odpočinek

senior, důchodce, odpočinek | Foto: Free Stock Photos

„Přijdou prorůstová opatření, protože škrtat nelze do nekonečna. Na druhé straně chápu, že nelze přijmout, ať je vláda jakkoliv silná, opatření ze dne na den. Pochopitelně tam nějaké zpoždění bude, takže já si myslím, že rok 2011 bude hodně klíčový jak z hlediska dopadu škrtů, tak z hlediska odstartování některých nezbytných reformních kroků,“ předpokládá rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj ekonomický výhled roku 2011 na Rádiu Česko představil Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze

Jednou z klíčových změn, které vláda připravuje, bude důchodová reforma. „Ministr Drábek předloží do konce ledna svůj koncept penzijní reformy a nad ním povedeme vážnou odbornou i politickou diskuzi,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj je vláda připravená o změnách jednat i s opozicí.

„Myslím si, že je nezbytné projednat penzijní reformu s opozicí. Já jsem dokonce dlouho tvrdil, že penzijní reforma je projekt pro mnoho generací, takže je ideální, aby se na ní vláda shodla s opozicí. Je ale naprosto zřejmé, že současná opozice není ochotna dohodnout se na jakékoliv systémové změně,“ uvedl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O penzijní reformě mluvil na Rádiu Česko ministr financí Miroslav Kalousek

I přesto je koalice připravena do reformy zahrnout opoziční návrhy. „Pokud připomínky budou racionální a nebudou bourat onu základní systémovou změnu, tak jsme k připomínkám vstřícní, ale nemohou to být připomínky typu, my žádnou reformu nechceme,“ dodává ministr financí.

Václav Pešička, Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme