Od premiéry kinematografu uplynulo 115 let

Dnes je to přesně 115 let, co veřejnost poprvé spatřila kinematograf. Revoluční vynález se představil světu díky bratrům Louiseovi a Augustemu Lumiérovým.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmová klapka

Filmová klapka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Stalo se tak v pařížské kavárně Grand Café v ulici Kapucínů. V jejím suterénu bratři promítli několik krátkých filmů publiku, které nalákaly propagační plakáty. A že si kinematograf vysloužil velkou pozornost, dokazují dobové záznamy.

Někteří diváci byli doslova v šoku a křičeli hrůzou, když se k nim blížil promítaný vlak. Dokonce se schovávali za židle. Psal se 28. prosince 1895 a v Paříži se prakticky narodila kinematografie.

Autorem vynálezu nebyli přímo bratři Lumierové, ale jejich otec Antoine. Sestrojil přístroj, ve kterém spojil funkce filmovací kamery, kopírky filmů a projektoru. Tehdy ale Antoine Lumiere odmítal nabídky ke koupi s tím, že jde jen o technickou zajímavost bez komerčního využití.

První filmy v drtivé většině je natočil Louis Lumiere. Jako první tehdy promítali snímek Odchod dělníků z továrny, následovaly výjevy ze života příbuzných Rodinná snídaně, Kovář a Koupání v moři. Nechyběl zmíněný příjezd vlaku. Bratři Lumierové vytvořili taky vůbec první grotesku s názvem Pokropený kropič, která diváky uchvátila.

To ale není jediné prvenství bratrů Lumierových. Dá se říci, že už tehdy položili základ filmovým trikům. Snímek Bourání zdi totiž při jednom promítání pustili pozpátku, a tím vznikl dojem, že se zeď sama staví.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme