Francouzská ekonomika ztrácí dech. HDP roste jen pomalu

Růst francouzské ekonomiky výrazně zpomalil. Ve třetím čtvrtletí v porovnání s druhým HDP narostlo jen o 0,3 procenta. Ve druhém čtvrtletí pak po dnešní korekci šlo o 0,6 procenta. Oba výsledky zaostaly za očekáváním trhu. Jak francouzský statistický úřad Insee doplnil, důvodem ochlazení je zejména pomalý růst spotřebitelské poptávky a malá ochota firem investovat. Na počátku příštího roku ale už statistici čekají oživení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní Paříž

Zimní Paříž | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

„Celý finanční trh čekal lepší číslo. Také francouzský statistický úřad původně zveřejnil optimističtější čísla, ale nyní v rámci revize čísla posunul směrem níže. Francie je druhá největší ekonomika Evropy, spolu s Německem je tahounem růstu. Bohužel se ale ukazuje, že tomuto tahounu dochází pára,“ říká analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O francouzské ekonomice mluvil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Jan Jedlička

Jako hlavní rozdíl mezi francouzskou a německou ekonomikou vidí Jedlička konkurenceschopnost firem: „Německé exporty se dobře uchytily v jihovýchodní Asii, v Číně, stále více se jim daří v USA. Francouzští exportéři bohužel zaspali, kvality německých exportérů nedosahují.“

Statistici z Insee přesto tvrdí, že Francie v prvním pololetí příštího roku díky domácí spotřebě a stavebnictví poroste o 1,3 procenta.

„Je to skutečně stále málo. Možná kdybychom byli uprostřed nejhlubší fáze hospodářské krize, ale nyní bychom měli být již ve fázi odražení se ode dna,“ pokračuje Jedlička.

Den před Vánocemi agentura S&P potvrdila rating Francie. Přesto někteří experti mluví o tom, že by jí nynější evropská dluhová krize mohla také zasáhnout.

„Evropská unie, eurozóna a celý globální svět je v současné chvíli natolik propojen, že vše souvisí se vším. Problémy Řecka, které leží na opačné straně kontinentu, se týkají i Francie. Ta by byla v případě dalšího poklesu v Řecku postižena skrze svůj finanční sektor, který je v Řecku angažován. Situaci je třeba sledovat komplexně. Nevylučuji, že se Francii, ale i dalším zemím eurozóny, které byly donedávna majákem stability, v budoucnu sníží rating,“ dodává analytik Jedlička.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme