Pavel Kantorek: Fyzika s humorem...

29. prosinec 2010
Vstupte!

O fyzice (nejen) s humorem budeme mluvit ve straším rozhovoru, který připravil Ivan Boháček z měsíčníku Vesmír. Představí Vám muže, který je u nás doam asi mnohem známější jako humorista a také díky svému nenapodobitelnému autorskému stylu kresleného humoru.

Pavel Kantorek se narodil 17. 5. 1942 v Olomouci. Gymnázium absolvoval v Ostravě a vystudoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1968 ještě před ukončením kandidatury v Ústavu přístrojové techniky ČSAV odešel do Kanady.

Pavel Kantorek ve studiu ČRo Leonardo

V současné době je profesorem fyzikálních věd na Ryersonově univerzitě v Torontu. Přednáší teorii elektromagnetických polí, v 80. letech se podílel na vývoji optických vláken, laserové technologie a zabýval se například holografií a systémem holografického záznamu na CD. V současné době se jeho zájem obrací k astrofyzice a kosmologii. Čeští posluchači znají Pavla Kantorka především jako jako karikaturistu. Jeho svérázné myši, kočky, slepice, ptáky či žáby znali nejen čtenáři humoristického týdeníku Dikobraz, kde od roku 1965 do roku 1968 publikoval. Kreslené vtipy Pavla Kantorka vycházely časopisecky i knižně v Kanadě, USA, Švýcarsku, Německu, Itálii...


Zítra ve Vstupte!

Inteligence, moudrost a paměť. Právě těmto lidským vlastnostem bude patřit další z pořadů Vstupte!, se kterým se vydáme na Slovensko. Tentokráte připomeneme setkání s profesorem Imrichem Ruiselem z Ústavu experimentální psychologie, bývalým ředitelem této instituce, který v současné době stojí v čele Centra excelentnosti pro výzkum kognicií Slovenské akademie věd.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.