Expanze genů v prekambriu

28. prosinec 2010
Monitor

Velké oxidační události, která nám naplnila atmosféru kyslíkem, předcházela evoluční expanze. Během ní se objevily geny, které umožňují fotosyntézu a dýchání.

Prekambrium se datuje od vzniku Země před 4,6 miliardami let až do doby před 542 miliony let, kdy se objevily první mnohobuněčné organismy. Historie života v tomto období zůstává z velké části neprozkoumaná kvůli nedostatku fosilií. Otisky v kamenech však naštěstí nejsou jedinou možností zkoumání pradávných forem života. Složení genomů moderních organismů stále odráží biogeochemické události, ke kterým došlo v časných dějinách Země.

Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu zmapovali evoluční historii necelých 4000 rodin genů, které se vyskytují u širokého spektra moderních organismů. Dokázali, že 27 % těchto genů existovalo již v prekambriu a vzniklo během krátké evoluční expanze před 3,3 miliardami let v období archaika neboli prahor. Funkční analýza odhalila, že většina těchto pradávných genů se podílí na transportu elektronů, což je klíčový krok v procesech dýchání a fotosyntézy. To, že se objevily bakterie a sinice schopné fotosyntézy, které uvolňovaly kyslík, vyústilo v takzvanou velkou oxidační událost před 2,4 miliardami let. Tehdy se atmosféra naplnila kyslíkem, který umožnil evoluci komplexnějších forem života.

Zdroj: Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio