Stále více absolventů medicíny odchází pracovat do zahraničí

Až tři tisíce českých lékařů by mohly od března příštího roku změnit zaměstnavatele a odejít za prací do Německa a Rakouska. Jde především o mladé lékaře, kteří nejsou spokojení s platovými podmínkami v českých nemocnicích. S každým jedním čerstvě vystudovaným lékařem přitom odchází do zahraničí také milion korun, které stát během šesti studijních let investuje do studenta medicíny. Alespoň takovou částku odhaduje děkan I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doktor medicíny

Doktor medicíny | Foto: Jan Rosenauer

Zájem o zahraniční stáže a pobyty v zahraničí u českých studentů stoupají. Lékařská fakulta umožňuje několik let výměnu studentů v rámci programů Erasmus a Sokrates. Každoročně vyjíždí okolo 100 studentů do zahraničí. Dále studenti vyjíždějí na výměnné bilaterální akce.

Přehrát

00:00 / 00:00

28.12 Zima.mp3

Stále více absolventů nastupuje rovnou po promoci na zahraniční pracoviště, zejména v Evropě. Často tito studenti navážou kontakty už na stáži, kde je jim nabídnuto pracovní místo po absolvování fakulty. V loňském roce takto nastoupilo kolem 8 procent absolventů, v letošním roce 13 procent.

Čerství absolventi nastupují zejména v zemích Evropské unie, v USA a Kanadě.

I. lékařská fakulta Univerzity Karlovy dostává od státu na jednoho studenta všeobecného lékařství ročně kolem 70 až 80 tisíc korun ročně. Podle propočtů fakulty stojí jeden student až 150 tisíc korun ročně.

Situace ve společnosti, pohled na zdravotnictví a na práci lékaře způsobuje pokles zájmu nejnadanějších studentů o medicínský obor.

„Z důvodů nejen ekonomických, ale i nálady ve společnosti, která je. Když se budete rozhodovat o svém životě, budete chtít mít alespoň nějaké jistoty a odhady, a medicína někdy není prezentována, že taková je,“ dodává děkan I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Dana Votýpková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme