Silvestrovské Objevy a události

31. prosinec 2010

Britští vědci a kocovina, medem a mlékem proti alkoholu, ženy versus promile, k čemu je nám polévka, proč nepomáhá káva a jak jinak se nabít silvestrovskou energií.

Všeho znalí britští vědci tvrdí, že nejlepším lékem na ranní kocovinu je včelí med; nebo přesněji v medu obsažená fruktóza. Kocovinu působí přeměna alkoholu na toxický acetaldehyd, se kterým fruktóza reaguje a mění jej na kyselinu octovou. Ta se v těle přirozeně spálí. Pokud si po ránu dáte med na toast, dodáte tělu navíc draslík a sodík, které hrají při zpracování alkoholu také velmi důležitou úlohu.

Doktor John Emsley z britské Královské chemické společnosti si myslí, že nejlepším lékem na kocovinu je čas – musíte ji prostě vyležet. Stejně jako v řadě jiných případů i u pití lihovin prý platí, že je výhodné udělat některá preventivní opatření předem. Emsley doporučuje před předpokládanou konzumací alkoholu vypít sklenici mléka, držet se pak jen čirých nápojů a před spaním si dát sklenici vody.

Na míru opilosti pijáka má vliv spousta faktorů – potrava v žaludku, váha, zdravotní stav, ale také pohlaví. Hůř jsou na tom prý ženy, zvlášť pokud pijí nalačno a nebo rychle. A něco pro řidiče. Jak nedávno v rozhlasovém Motožurnálu řekl Tomáš Zima z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, jediná desítka, dvě deci vína a nebo malý „frťan“ destilátu se projeví zhruba dvěma desetinami promile alkoholu v krvi.

Podle Tomáše Zimy také není možné mizení alkoholu z krve ovlivnit. Alkohol působí dehydrataci organismu, takže se vyplatí dodat tělu nějakou tekutinu – nejlépe prostřednictvím polévky, která navíc obsahuje důležité minerály. Ale rychlejší odbourání alkoholu tím nedocílíte. Ani káva nepomůže – nanejvýš vás povzbudí. Hladina alkoholu stabilně klesá rychlostí osmi až patnácti setin promile za hodinu.

Poslední den roku bývá kromě alkoholu spojen i se zážitky v zasněžené přírodě. Na Bělizně u Náměště nad Oslavou se například na Silvestra odpoledne scházejí lidé u kamene, který připomíná posledního vlka, zastřeleného v březnu roku 1861 na panství hraběte Haugwitze. Zatímco se účastníci akce snaží načerpat energii z kamene, pelichající preparovaný vlk odpočívá v depozitáři náměšťského zámku.

A nám nezbývá, než vám popřát, abyste se na Nový rok ráno cítili spíše nabití energií než jako ten nebohý vlk...

Pramen: ČTK, Motožurnál
Vysíláno v Planetáriu č. 52a/2010, 31. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio