Policisté kontrolují na hranicích auta. Kvůli zábavní pyrotechnice

Čeští i němečtí policisté se teď víc zaměřili na kontrolu aut, která přejíždějí hranice z Ústeckého kraje do Saska. Zabavují typově neschválenou pyrotechniku, pro kterou si němečtí turisté jezdí hlavně do vietnamských stánků. Odborníci pak nabádají k tomu, aby si lidé při koupi zábavní pyrotechniky dávali pozor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novoroční ohňostroj 2010

Novoroční ohňostroj 2010 | Foto: Monika Puchingerová

Německá policie už zabavila stovky kusů nelegální pyrotechniky z České republiky a ti, kteří ji převáželi, jsou stíháni za porušení zákona o třaskavinách. Jak řekl Jiří Ušák, šéf dopravní policie v Ústeckém kraji, české policisty na severu Čech požádali němečtí kolegové o spolupráci při kontrolách automobilů. „Je to na základě spolupráce a víceméně zájmu ze strany německých kolegů,“ upřesnil Ušák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva Zdeněk Štěpánek ve Světě o druhé.

Jak už němečtí policisté zjistili, převážet rachejtle, které nevyhovují německým nebo evropským předpisům, se ale pokoušejí z Ústeckého kraje do Německa také Vietnamci. Němečtí policisté provádějí namátkové kontroly i ve vlacích, které míří z České republiky do Saska.

Podle německých úřadů mohou mít potenciálně nebezpečné zábavně-pyrotechnické výrobky vysokou výbušnost a poranit toho, kdo je odpaluje nebo i okolo stojící osoby. Odborníci proto radí, aby si lidé při koupi zábavní pyrotechniky dávali pozor.

Originální obal, český návod

Zákazníci by měli zábavní pyrotechniku kupovat v originálním obalu. Výrobek by neměl být poškozený, navlhlý nebo mokrý. „V každém případě musí tyto výrobky obsahovat český návod na použití,“ doplnil předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva Zdeněk Štěpánek.

Výrobky, které jsou zařazeny do třídy nebezpečnosti, pak musí mít certifikát Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. „To je zkušební značka ve tvaru oválku, uvnitř kterého je lvíček, zkratka našeho úřadu, číslo certifikátu a rok jeho vydání a také římskými číslicemi třída nebezpečnosti,“ vyjmenoval Štěpánek.

Upřesnil, že označení třídy nebezpečnosti je už jen dočasné a platit bude do roku 2016. „Nová legislativa, která platí od července, je s CE značkou a číslem notifikované osoby, což může být jakýkoli subjekt schválený Evropskou komisí,“ vysvětlil Zdeněk Štěpánek. Upozornil ale na to, že už se právě začínají objevovat falsifikáty těchto označení.

A co dělat když dělbuch či rachejtle nevybuchne? „Nejednodušší je mít kýbl s vodou a tento výrobek do něj na dvacet čtyři hodin ponořit. On se tou vodou víceméně rozloží a pak je nefunkční. Pak se to dá už jakkoli zlikvidovat. Je to všechno ekologické, není v tom žádná nebezpečná látka, která by mohla způsobovat nějaké škody,“ radí Štěpánek.

Dagmar Cestrová, Alice Kottová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme