Samková: Vláda v souvislosti s regulací nájmů ignoruje zásady právního státu

Legislativní džungle. Tak právníci označují stav, který může nastat po Novém roce, až skončí regulované nájemné pro 400 000 českých domácností. Potom, co jejich nájemné přestane regulovat stát, bude na nich, jak se o výši nájemného dohodnou s majitelem. Kdo odmítne návrh majitele na zvýšení nájemného či vystěhování, musí počítat s tím, že na něho může majitel podat žalobu. Zatím se ale neví, jak se s přílivem soudních sporů mohou vypořádat české soudy a zda nevzniknou zmatky a dlouho táhnoucí se soudní tahanice mezi nájemci a majiteli domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Tomáš Adamec

„Vláda o deregulaci nájmů nerozhodla a žádná deregulace nájmů tady není. Skončila účinnost zákona 107 z roku 2006, která upravovala způsob, jakým se má nájemné vypočítávat. Říká se tomu sice deregulace nájemného, ale jediným výsledkem je, že nikdo neví, co má dělat,“ stěžuje si advokátka Klára Samková, která zastupuje majitele domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O deregulacích nájmů mluvila na Rádiu Česko advokátka Klára Samková, která zastupuje majitele domů

„Vláda nesplnila své povinnosti směrem k úpravě veřejného života. Jejím úkole je totiž nastavovat jakési legislativní prostředí, úkolem parlamentu je přijmout takové zákony, které uspořádají vztahy mezi lidmi a k tomu nedošlo. Vláda alibisticky řekla, ať se lidé soudí, což je absurdní,“ pokračuje Samková, podle které chybí například zákon o sociálním bydlení, cenová mapa jako vodítko pro nájemníky i majitele, novela občanského zákoníku či určující pravomoci soudců rozhodovat tyto spory.

„Od Nového roku nastane problém, protože podle občanského zákoníku má být nájem určen zvláštní právní normou. A tato zvláštní právní norma prostě neexistuje,“ uvádí Samková.

Podle ministerstva pro místní rozvoj by soudy měly rozhodovat podle ‚místně obvyklého nájemného‘.

„Není to o nic opřeno, než o zbožné přání ministerstva pro místní rozvoj. Nemá to vůbec žádnou oporu v zákoně. Plnou odpovědnost za to nese vláda a podle mého názoru by měli ministři pro místní rozvoj a spravedlnosti odejít, protože to je důkaz jejich naprosté nekompetence. To, k čemu tady dochází, je úplná ignorace vlády ve směru k zásadám právního státu,“ dodává Samková.

Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme