Českým akciím se dařilo. Makléři považují rok 2010 za dobrý

Českým akciím se i letos dařilo. Některé tituly investorům vydělaly za celý rok i desítky procent. Pražská burza, vyjádřená indexem PX, si v letošním roce polepšila o víc než osm procent. Burzovní makléři tak letošní rok hodnotí jako poměrně dobrý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Tomáš Adamec

„Potom, co jsme zažili výrazné propady v roce 2008 a naopak výrazné oživení v roce 2009, tak se už neočekávalo, že by rok 2010 byl nějak výrazně růstový, jako rok předešlý. Nicméně jsme zažili poměrně solidní růsty,“ říká makléř Atlantik finanční trhy Milan Vaníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, kolik letos vydělaly české akcie, se zajímal redaktor Tomáš Medek.

Zotavování ekonomik je podle něj patrné. „Na druhou stranu dluhové problémy západního světa, ať už Evropy nebo možná i Ameriky, zvedají pověstný ukazováček a poukazují na to, že všechny problémy ještě nejsou vyřešeny,“ podotýká Vaníček.

Na pražské burze letos investorům nejvíc vydělaly akcie těžařské společnosti New World Recources. Jejich cena vyskočila o víc než šedesát procent.

„Za tímto nárůstem je znovu oživení poptávky po oceli a návazně po uhlí, které produkuje právě NWR. Růst uhlí na světových trzích je od začátku roku o třicet tři procent plus. Druhým nejrůstovějším titulem tohoto roku je prozatím společnost AAAuto, kde se částečně povedlo tuto společnost restrukturalizovat, upustit od nákladné expanze, soustředit se na domácí trh a snažit se společnost stabilizovat, což se prozatím daří,“ vysvětluje Vaníček.

Vsadit na dividendové tituly

Nedařilo se naopak cenným papírům developerské společnosti ECM, která je u nás známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci. Podnik se potýká s vysokým zadlužením a je od listopadu v insolvenčním řízení. Akcie firmy letos propadly o sedmdesát procent.

„Zklamáním u energetického sektoru byl výkon akcí ČEZ, které oslabily zhruba o jedenáct procent, pakliže tedy nepočítáme dividendu. Akcie ČEZu na podzim doplácely na darovací daň, kterou vláda uvalila na povolenky přidělené pro rok 2011 a 2012. Akcie ČEZu tak doplácely na výrobu elektřiny ze solárních panelů,“ upřesňuje makléř Pavel Hadroušek ze společnosti Fio.

Pro rok 2011 doporučuje k nákupu spíše akcie, které vyplácejí dividendy - tedy například Telefonicu nebo Philip Morris. „Příští rok by měl být pro dividendové tituly daleko lepší. Společnosti mají silné hospodaření, mají nízké zadlužení, a proto si můžou dovolit vyplácet tučné dividendy. Řekl bych, že taktika vsadit na velký dividendový výnos by v příštím roce měla nést větší úspěch než v roce 2010,“dodává Hadroušek.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme