Bělorusko bude mít nového premiéra a vicepremiéry

Nového premiéra bude mít po sedmi letech Bělorusko. Sergeje Sidorského na tomto postu 1. ledna vystřídá dosavadní šéf Akademie věd Michajl Mjasnikovyč. Kandidáta, kterého navrhl znovuzvolený prezident Alexandr Lukašenko, musí schválit ještě běloruský parlament. Jedná se ale o čistě formální krok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivní běloruskou opozici podporují i někteří čeští politici

Aktivní běloruskou opozici podporují i někteří čeští politici | Foto: Kasia Jot

Michajl Mjasnikovyč bude mít k dispozici také čtyři nové vicepremiéry. Předtím, než se v roce 2001 postavil do čela Akademie věd Mjasnikovyč, od roku 1995 vedl kancelář běloruského prezidenta.

Alexandr Lukašenko chce, aby nový kabinet fungoval jako kolegiální orgán a maximálně se věnovat vlastní agendě. Vedle toho prezident očekává, že nová vláda vytvoří plán budoucího rozvoje země.

Autoritářský Lukašenko se ujal už svého čtvrtého funkčního období. OBSE označila nedávné volby v Bělorusko za nedemokratické. Zároveň je provázelo násilí, když se tamní policie rozhodla potlačit protesty opozice. Prezidentskou přísahu složí Alexandr Lukašensko 19. února.

Adéla Havránková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme