Křesťané jsou svobodní, odmítá Čína kritiku papeže

Čína odmítla kritiku papeže, podle Pekingu mají věřící zajištěnu svobodu vyznání. Benedikt XVI. se ve svém tradičním poselství Městu a světu vyslovil k situaci věřících v Číně, kde čelí perzekucím a pronásledování. V Číně je asi 15 milionů katolíků, jen čtvrtina z nich ale uznává autoritu státem řízené církve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunistická Čína vztah k církevním památkám příliš nemá

Komunistická Čína vztah k církevním památkám příliš nemá | Foto: Robert Mikoláš

Čínští křesťané mohou svou víru volně vyznávat a Vatikán by této skutečnosti měl umět čelit, vzkázala Svatému stolci mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Projev papeže už dříve odsoudil stranický list Global Times, podle kterého Benedikt XVI. vystupuje spíše jako západní politik než náboženský vůdce.

Hlava římsko-katolické církve v tradičním vánočním poselství vyzvala čínské věřící, aby neklesali na mysli kvůli potlačování náboženské svobody.

Vatikán s Pekingem, se kterým neudržuje diplomatické styky od roku 1951, vede dlouhodobý spor také kvůli jmenování duchovních. Naposledy byl proti vůli papeže vysvěcen čínský biskup minulý měsíc, Svatý stolec také odmítl volbu vedení katolické církve v nejlidnatější zemi světa.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme