Libanonský premiér má zastavit vyšetřování vraždy svého otce

Libanonský premiér Sa'ad Harírí čelí silnému tlaku, aby zastavil vyšetřování vraždy svého otce Rafíka před pěti lety. Tribunál OSN má brzy zveřejnit obžalobu. Sílí ale obavy, že takový krok odstartuje další násilnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavražděný premiér Harírí má mešitu

Zavražděný premiér Harírí má mešitu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Ozbrojené hnutí Hizbaláh tribunál odmítá jako nástroj Západu. Zároveň se očekává, že jeho členové budou právě mezi obviněnými. Zastavení práce tribunálu požaduje po Harírím hlavně Sýrie. Jak ale píše izraelský deník Ha'arec, teď na něj začali tlačit i jeho patroni v Saúdské Arábii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma mluvil ve Světě o osmé Rádia Česko Břetislav Tureček

Libanonský deník ad-Dijár už napsal, že Sa'ad Harírí má úplně zmrazit financování tribunálu a tím v samotném finiši zastavit jeho práci. Izraelský Ha'arec teď uvádí další detaily. Společný plán Sýrie a Saúdské Arábie má zabránit rozvratu. Počítá prý s tím, že když se libanonský premiér od tribunálu distancuje, udrží se u moci a dostane bezpečnostní záruky od Hizballáhu.

Zatím není jasné, jak se Harírí zachová. Oficiální stanoviska, která přicházejí od libanonské vlády, možnost, že by od vyšetřování upustil, popírají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček v poledních Ozvěnách dne.

Podle komentátorů ale stojí Harírí před nelehkým dilematem: Když bude trvat na veřejném odhalení vrahů svého otce, riskuje další konflikt ve své zemi. Hizballáh už dal totiž opakovaně najevo, že nedovolí obvinění svých členů.

Hnutí se už dokonce nechalo slyšet, že se nepodvolí žádnému výroku soudu a v této souvislosti nenechá nikoho zatknout. „Dokonce prohlásil, že v opačném případě budou lidem sekat ruce,“ popsal situaci blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Připomněl také, že hlavní žalobce z tribunálu informace o Hizballáhu označil za spekulace a úniky do médií. Při případných nepokojích by jako jediná efektivní síla byl schopen zajistit bezpečnost, a to za cenu převratu, který by Hizballáh vynesl k moci.

Milan Kopp, Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme