Řešení pro Bělorusko zatím není, říká zástupce exilové vlády

Je to kriminální čin a měl by se vyšetřit, řekl o nedělním potlačení demonstrace desítek tisíc lidí v Bělorusku zástupce jeho exilové prozatímní vlády pro střední Evropu Vladislav Jandjuk. Při demonstraci proti výsledkům voleb bylo zadrženo na šest stovek lidí. O některých z nich nejsou do dnešního dne žádné zprávy, a proto se spekuluje, zda jsou vůbec naživu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní zásah proti demonstrantům v Minsku po skončení voleb

Policejní zásah proti demonstrantům v Minsku po skončení voleb | Zdroj: ČTK

Běloruské úřady 19. prosince poslaly zadržené lidi ve zrychleném řízení na pět až patnáct dní za mříže. Zvlášť je ale navíc souzeno sedmnáct údajných organizátorů demonstrace, kterým hrozí u vyššího soudu trest až patnáct let vězení. Mezi nimi je i pět prezidentských kandidátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupce běloruské exilové prozatímní vlády pro střední EvropuVladislav Jandjuk ve Světě o deváté.

„Nebylo to zadržení, byl to únos. Byly to speciální jednotky, ne lidé v uniformách nebo s legitimacemi. A ti demonstranty přepadli. Je to kriminální čin. Měla by to řešit prokuratura, jenže v Bělorusku není spravedlnost a Lukašenko si dělá, co chce,“ řekl Vladislav Jandjuk.

Mezi údajnými organizátory demonstrace, jimž hrozí až patnáct let vězení, je i pět prezidentských kandidátů. Dva z nich, Uladzimir Njakljajev a Andrej Sannikav, byli při zadržení surově zbiti a od jejich zatčení je nikdo neviděl. V Minsku se dokonce šířily pověsti, že Njakljajev, považovaný za nejvýznamnějšího běloruského básníka současnosti, na následky policejního útoku zemřel.

Njakljajev je naživu

To ale Jandjuk vyvrátil. „Podle posledních informací žije. Informoval o tom jeho advokát, který se s ním mohl setkat. Podle něj je Njakljajev při vědomí a komunikuje. Je sice slabý, ale je naživu,“ podotkl Vladislav Jandjuk. Údajní organizátoři akce jsou podle něj zadržováni v objektu KGB v Minsku, ostatní pak v detenčním středisku na okraji metropole.

Zraněný opoziční prezidentský kandidát Uladzimir Njakljajev při povolební demonstraci v Minsku | Foto: ČTK/AP

Ve volbách získal staronový prezident Alexandr Lukašenko téměř osmdesát procent hlasů a v dubnu se ujme už svého čtvrtého mandátu. Opozice ale tvrdí, že znovuzvolení takzvaného posledního diktátora v Evropě bylo zmanipulované.

Navíc si to začínají myslet i mnozí Bělorusové. „Společnost už je unavená. Ptá se, kolik hlasů vlastně Lukašenko dostal. Je tady vidět přerod, společnost si přeje změnu,“ dodal Jandjuk s tím, že ale právě v tomto ohledu zůstává pesimistický. Lukašenko podle něj sám neodejde a řešení celé situace je tak zatím v nedohlednu.

Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme