Dav v Pobřeží slonoviny zaútočil na konvoj OSN

Tři západoafričtí prezidenti vyřídili Laurentu Gbagbovi ultimátum, podle kterého musí okamžitě opustit prezidentské křeslo Pobřeží slonoviny. Ten se ale v kruhu svých poradců odmítl vzdát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modré přilby pomáhají na Pobřeží slonoviny zvládnout situaci.

Modré přilby pomáhají na Pobřeží slonoviny zvládnout situaci. | Zdroj: ČTK

Prezidentům Beninu, Sierry Leone a Kapverd se v Abidjanu nepodařilo přimět prezidenta Laurenta Gbabga k tomu, aby odstoupil. Gbagbo nadále znemožňuje vítězi prezidentských voleb Alassanu Ouattarovi opustit hotel, ve kterém ho stráží mezinárodní jednotky OSN, natož pak převzít vedení země.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Pobřeží slonoviny mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Trojice západoafrických prezidentů po neúspěšném jednání s Gbagbem odjela do Nigérie, kde se budou radit, jak dál. Nigérie jakožto největší stát v regionu pravděpodobně bude muset poskytnout nejvíce vojáků pro případnou mezinárodní intervenci.

Situace v Pobřeží slonoviny se mezitím zhoršuje. Dav Gbagbových přívrženců zaútočil dokonce na konvoj OSN. Jedno z aut zapálil a zranil jednoho vojáka. Modrým přilbám musela přijít na pomoc armáda, která je stále věrná Gbagbovi, a dav rozehnat.

„Vyjednavači se chtějí na Pobřeží slonoviny vrátit a doufají, že se jim povede něco podobného, jako se jim před časem povedlo v Keni, kde si obě strany myslely, že vyhrály volby. Nakonec se s mezinárodní pomocí podařilo dojednat smír a rozdělení moci. Ostatně něco podobného se podařilo dojednat v Zimbabwe,“ říká zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Intervence by se dala čekat ze strany OSN, v zemi je skoro 10 tisíc vojáků podléhajících jejímu velení, Africké unie nebo také sdružení států západní Afriky, které také vyslalo ony tři vyjednavače. Před vojenským zásahem varují zkušenosti, které nejsou dobré. Podle mého názoru proto v první fázi nastoupí spíše opatření, jako například zmražení účtů neprávoplatné vlády,“ dodává Slezák.

Ondřej Bouda, Petr Nosálek, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme