Severovýchod Austrálie stále bojuje s rozsáhlými záplavami

Katastrofální záplavy nadále komplikují život obyvatel na severovýchodě Austrálie. Zatímco voda na mnoha místech stále stoupá, vláda Queenslandu zřídila fond na financování obnovy regionu, do něhož vložila jeden milion dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaplavená cesta

zaplavená cesta | Foto: Jan Rosenauer

Záchranné týmy v zaplavených oblastech australského státu Queensland evakuují obyvatele z nedostupných míst. Mezi evakuovanými je například kompletní populace městečka Theodor, kde zůstalo jen několik policistů, kteří mají zabránit případnému rabování opuštěných domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záplavách v Austrálii mluvila na Rádiu Česko tamní spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Hůlová

Milionem dolarů přispěla i australská federální vláda, jejíž předsedkyně přislíbila dlouhodobou pomoc regionu. Do fondu již přispívají i soukromé subjekty, například banky. Může do něj přispět i veřejnost.

Škody bezprostředně způsobené záplavami se odhadují na jednu miliardu australských dolarů, celkový dopad na australskou ekonomiku může ale podle ekonomů být až šestinásobný. Jde o škody v zemědělství, v dolech, na infrastruktuře, domech. Australské zemědělství se navíc zotavuje z několikaletého sucha.

Déšť již polevuje, bude ale trvat ještě několik týdnů, než voda opadne.

Pavla Hůlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme