ČSOB zvítězila v arbitráži o záruky při převzetí IPB

Stát prohrál s ČSOB arbitráž ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí zkrachovalé IPB. Banka má rovněž podle rozhodčího nálezu nárok vůči ministerstvu financí na zaplacení záruky za pohledávku bývalé IPB u společnosti J.Ring ve výši 1,6 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Stát zažaloval ČSOB kvůli tomu, že podle něj bývalá banka IPB měla v době prodeje do rukou ČSOB podstatně větší hodnotu, než se dosud vědělo, a chtěl proto tuto sumu zpět. ČSOB zase požadovala po státu zaplatit 1,6 miliardy korun jako dluh firmy J.Ring Jaroslava Roušala vůči IPB, který ČSOB zdědila. Obě žaloby řešila jedna arbitráž.

„Celková suma, kterou by měl stát ČSOB vyplatit za pohledávku J. Ring, by se měla pohybovat ve výši 1,6 miliardy korun plus ušlé úroky v řádu zhruba stovek milionů korun,“ říká mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Ministerstvo financí zatím rozhodnutí arbitrů zkoumá a vyjádří se k němu zítra.

IPB byla jednou z největších tuzemských bank a kvůli jejímu bankrotu se ukázal skutečný rozsah špatného úvěrování v zemi. Banku nucený správce prodal ČSOB. Obchod způsobil spoustu problémů, nicméně jeho konečný výsledek je podle většiny analytiků pozitivní.

V bance narůstaly problémy s nevymahatelnými úvěry a po kontrole z České národní banky byl management IPB 16. června roku 2000 za pomoci ozbrojeného komanda zbaven kontroly nad činností instituce a byl ustaven nucený správce.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Naďa Bělovská, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme