Bobrům se začíná v Čechách líbit

28. prosinec 2010

Mezi Ústím nad Labem a Českým Švýcarskem žijí bobři. Připlavali k nám po Labi před dvaceti lety z Německa. Je to docela rarita, protože bobři byli v Čechách před 300 lety zcela vyhubeni. Tým vědců z České zemědělské univerzity monitoruje život bobrů už jedenáct let, a to s jediným cílem – aby je člověk svou činností opět nevyhnal za hranice. A protože jsou bobři, jak známo, tvorové noční, vyrážejí za nimi vědci až po setmění.

Vysílačka šumí a velká anténa je namířena k Labi. Na jeho břehu hledám ve tmě s Alešem Vorlem a Janou Korbelovou z katedry ekologie bobry. „V místě, odkud přichází nejsilnější signál, se nachází bobr, plus mínus dvacet metrů,“ říká Aleš Vorel, který bobry v Čechách monitoruje už jedenáct let.

„Jde o to, abychom se k bobrovi dostali co nejblíže, ale abychom ho zároveň neplašili. Potřebujeme pouze zachytit jeho přesnou pozici,“ dodává. Jana Korbelová nese anténu a pátrá po bobřici Dudce. „Ještě je stále před námi, ale už se k ní blížíme,“ říká.

Bobři mají na ocase vysílačku, která vysílá signál. Ten zachytávají vědci přijímačem a pomocí GPS zanášejí přesnou polohu bobrů. Jak se dostane na bobří ocas vysílačka? „Chytáme je do pastí, což je pro bobry zcela bezbolestné. Poté jim na ocas připevníme vysílačku a vypustíme je zpátky do řeky,“ přibližuje Aleš Vorel, který už nachytal hezkou řádku bobrů.

Tuto noc oba vědci monitorují dvě bobří rodiny. Každou půlhodinu mezi nimi pendlují – až do sedmi do rána. Za noc nachodí pěšky a s anténou deset až patnáct kilometrů. Opouštíme Dudku a přesouváme se autem k bobřímu páru Emě a Corgoňovi. Párek se za uplynulou půlhodinu rozdělil. Signál Corgoně je silný a Ema se vzdálila. Vyrážíme ji hledat podél břehu. Až se zjistí její poloha, pojede se znovu k Dudce.

Bobr s vysílačkou na ocase

„Bobři se na Děčínsko dostali na začátku 90. let. Migrovali proti proudu a připlavali ze sousedního Německa,“ vysvětluje Aleš Vorel. „Český bobr neexistuje, protože byl v minulosti vyhuben. Až teď, před dvaceti třiceti lety, se k nám bobři ze sousedních zemí znovu vracejí,“ dodává.


Zobrazit některé zaznamenané výskyty bobrů na Labi na větší mapě

autor: Pavel Polák
Spustit audio