Novinky v roce 2011: Deregulace nájemného se dotkne 400 tisíc domácností

Na nájemném pro příští rok se už většina nájemníků musí s majiteli domů a bytů dohodnout. Od 1. ledna totiž v přibližně 400 tisících bytech nebude nájemné podléhat regulaci a jeho výše bude záležet na domluvě. Výjimku má zhruba dalších skoro 300 000 bytů ve všech krajských městech kromě Ostravy, Ústí nad Labem a v obcích Středočeského kraje s počtem obyvatel nad 10 000. Tam se regulace prodlužuje až do konce roku 2012.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: Tomáš Adamec

V případě, že se obě strany na nové ceně za bydlení nedokáží dohodnout, mohou se obrátit na soud. Majitelé bytů by ale měli být vstřícní, doporučuje členům Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí jeho předseda Tomislav Šimeček:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil redaktor Českého rozhlasu Jaroslav Skalický

„Při dohodě o výši nájemného je potřeba vzít v úvahu skutečné možnosti nájemce a pokusit se společně s ním najít řešení i tím, že dostane nějakou dočasnou slevu z nájemného, aby tam mohl zůstat, vyřídil si všechny dávky sociálního bydlení, které má dostat, aby případně zvážil možnost přestěhovat se do jiné lokality a aby nemuselo docházet k tomu, že z rozhodnutí nějakého soudu bude muset platit nájemné, které nebude schopen platit.“

Obě strany se o místně obvyklém nájemném, ze kterého by v jednotlivých lokalitách měly při stanovení nájemného vycházet, mohou více dozvědět v publikaci, kterou sdružení vydalo.

„Je tam definice toho, co to místně obvyklé nájemné je i jak ho mohou bez problému zjistit. Budou mít taková vodítka, hodnoty o místně obvyklém nájemném v krajských a okresních městech. Pokud ale budou chtít konkrétní číslo pro svůj konkrétní případ, tak se musí obrátit na instituci, která tyto informace standardně podává,“ vysvětluje Šimeček. Tou je Institut regionálních informací, který tuto službu poskytuje za poplatek.

„Zjišťuje se tak, že se musí monitorovat trh. Musíme zjistit velikost nabídky a velikost poptávky v dané lokalitě. Ty zjišťujeme, sbíráme nabídkové inzeráty, šetříme realitní inzerci v daném městě pro nájemné a pro ceny bytů a statistickými metodami potom zjišťujeme, jaká je výše ceny bytů a místně obvyklého nájemného pro daný standard,“ říká jednatelka Institutu regionálních informací Milada Kadlecová.

V některých oblastech by se místně obvyklé, tedy tržní nájemné mělo proti současnému stavu zvednout relativně přiměřeně, jinde ale razantně.

„To je otázka severních Čech a severní Moravy a současně malých obcí v blízkosti velkých měst. Tam to nájemné je tak nízké, že se musí podstatně zvednout, aby alespoň pronajímatel měl kryty náklady prosté reprodukce. To může být klidně 200 procent, aby alespoň přestal doplácet na toho nájemce,“ dodává Tomislav Šimeček.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme