Akce slovenské policie proti drogové mafii skončila fiaskem

Měla to být obyčejná zásilka čistících prostředků ze Slovenska pro turecký Červený půlměsíc. Když ale dorazil Zdeněk Pekara do Istanbulu, tak zjistil, že o náklad nikdo nemá zájem. Postupně se dozvěděl, že veze nebezpečnou látku pro výrobu heroinu. Přestože šlo o mezinárodní policejní akci, kterou zorganizovala slovenská policie, tak v Turecku o ní nikdo nevěděl nebo vědět nechtěl a Pekara skončil ve vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista (ilustrační foto)

Policista (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Tam řidiče kamionu ostatní vězni považovali za drogového bosse, protože pašoval 15 tun acetanhydridu. „Asi to tak bylo. Tam přijdete a hned se vás ptají, proč jste tam. Tak jsem jim to vysvětloval, ale jim nevysvětlíte, že nejste pašerák. Pro ně jsem tam byl strašná hvězda s tím nákladem,“ říká Zdeněk Pekara.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil redaktor Českého rozhlasu Ondřej Bouda

Ve vězení pak řidič strávil celé vánoční svátky. Až v neděli ho vypátrala česká konzulka a pomohla mu dostat se z vězení i ze země. Bohužel teď ale řidič pravděpodobně přijde o práci.

„Naše firma jezdí jenom Turecko, potom dál Sýrii a tady ten jih. Když já tam teď rok nemůžu, nebo do nějakého vyšetření toho všeho. Oni mě tady nebudou živit bez práce, takže já jsem v tuhle chvíli bez práce, takže docela neveselá situace. Navíc moje auto, se kterým jsem jezdil, je v Turecku a nikdo neví, jak dlouho tam bude. O to přišla firma,“ dodává řidič kamionu.

Pekara měl ale při vší smůle i obrovské štěstí. Není totiž proškolen na převážení nebezpečných látek a v případě nehody mohlo dojít k obrovským škodám. „Pokud vím, tak tohle se při požáru ani nesmí hasit vodou, protože je to třaskavina. Tam se mohlo stát cokoliv, já jsem mohl někde havarovat, mohli přijet hasiči, vytáhnout hadici a my jsme tam mohli klidně zlikvidovat nějakou vesnici. Je to neskutečný amatérismus od policie,“ myslí se Pekara.

Firma chce policii žalovat

Že slovenská policie porušila celou řadu zákonů a mezinárodních dohod se domnívá i jeho šéf Martin Pavlát: „Já bych tomu nevěřil, že se tohle může stát, kdyby mi to někdo řekl. Za to jsou tak strašné pokuty. Kdybych jako přepravce převážel takovou nebezpečnou látku v neoznačeném vozidle s doklady na jinou látku a řídil to řidič, který na to není proškolený, tak mi zavřou firmu.“

Pro řidiče se sice Pavlát pokusí najít náhradní práci, ale s cestami do Turecka zatím skončil. Zeptal jsem se proto zda se hodlá s policií soudit o náhradu škody pro firmu i svého zaměstnance. „Určitě. Přece to takhle nenechám. To není normální,“ říká Pavlát.

A co na to slovenská policie? Slovenský policejní prezident Jaroslav Spišiak sice připustil, že mafie likviduje všechny lidi, kteří by ji mohly prozradit policii. Řidiči však podle něj nic nehrozilo. A za fiasko prý můžou turečtí celníci.

Podle Slováků je chyba na turecké straně

„Problém nastal až když zásilka směřovala do jednoho z celních skladů v Turecku. V tom momentě udělala turecká strana divné opatření. Vzhledem k tomu, že turecká strana nedodržela dohody, tak cíl operace, odhalení odběratele a identifikace laboratoře, se nepodařilo,“ vysvětluje slovenský policejní prezident.

Navíc Spišiak podezřívá českou firmu, že je do obchodu s drogami také zapletená. Brání se i tím, že celá operace byla pečlivě připravena a alespoň na Slovensku se podařilo zatknout a obvinit dva členy mafie.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme