Klášter v Teplé by se mohl dočkat 15milionového odškodného

Okresní soud v Karlových Varech by měl vynést rozsudek v případu bývalého administrátora kláštera premonstrátů v Teplé na Karlovarsku a v současnosti ředitele Strahovské knihovny v Praze Gejzy Šidlovského. Ten čelí obžalobě z porušování povinností při správě cizího majetku. Klášteru měl v letech 1996 - 97 způsobit škodu za více než 15 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní kladívko

Soudní kladívko | Foto: Comstock Images

Zákon měl Šidlovský porušit ve třech případech. V prvním případě prodal do Polska středověké svazky z knihovny za zhruba 700 tisíc korun. Skutečná cena byla odhadována na dvojnásobek.

Ve druhém měl připravit klášter o peníze na úrocích, když převedl 15 milionů jako půjčku na účet soukromé osobě.

Největší škodu 15 milionů korun měl způsobit proplacením faktury za stavební práce, které v klášteře údajně vůbec neproběhly.

Protože se ale ani v jednom případě nepodařilo prokázat úmysl, navrhuje obhájkyně pro Šidlovského zastavení stíhání. Naopak státní zástupkyně požaduje podmíněný trest a zaplacení škody ve výši 15 milionů korun.

Dana Jelínková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme