Novým americkým velvyslancem v Praze bude Norman Eisen

Americký prezident Barack Obama jmenoval i přes odpor Senátu velvyslance v Praze. Bude jím původní nominovaný kandidát Norman Eisen. Dřív pracoval jako poradce Bílého domu pro etiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norman Eisen (vlevo) a Barack Obama.

Norman Eisen (vlevo) a Barack Obama. | Zdroj: ČTK

Krok prezidenta Obamy je razantní a překvapivý. Spolu s Normanem Eisenem jmenoval ještě tři další velvyslance, kteří při slyšeních v Senátu narazili, konkrétně do Turecka, Ázerbajdžánu a Sýrie.

Barack Obama tak využil svého práva: v době, kdy Kongres kvůli svátkům nezasedá, jednoduše kandidáty na místo dosadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Víta Pohanky

Obvykle tuto pravomoc využívá Bílý dům jen naprosto mimořádně. Je totiž kontroverzní a vzbudí zřejmě odpor Senátu, protože tím prezident zákonodárce v horní komoře vlastně obešel a připravil o jednu ze základních pravomocí, které mají, tedy schvalovat kandidáty na klíčové pozice v diplomacii, armádě a některých dalších vládních institucích.

Česká diplomacie přímé jmenování Eisena bez souhlasu Senátu za problém nepovažuje. „Je to čistě vnitroamerická záležitost. To je věc prezidenta Obamy, jak se s tímto problémem vypořádá,“ řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve Světa o jedné.

„My jsme šťastni, že můžeme uvítat velvyslance. Je krásné, že jeho matka pochází od nás. Pro českou politiku je zajímavé také zpráva, že byl poradcem prezidenta Obamy pro etiku.“

I Daniel Koštoval, český chargé d'affaires ve Spojených státech, je Obamovým krokem potěšen. Velvyslanec USA v České republice chybí bezmála dva roky.

Jeho jmenování vítá také místopředseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Jan Hamáček: „Způsob, který zvolil prezident Obama zajišťuje, že americký velvyslanec bude v Praze co nejdříve. Jakékoli jiné řešení, například jiný kandidát, by znamenalo prodloužení celého procesu minimálně ještě o jeden rok.“

Eisen má v Česku kořeny

Moje matka se narodila v někdejším Československu, otec v Polsku, říkal Norman Eisen ještě jako kandidát na velvyslance v Praze při slyšení v Senátu. Právě středoevropské kořeny byly jedním z důvodů, proč prezident Obama nominoval právě svého poradce pro etiku a někdejšího spolužáka z Harvardu.

Jeho jmenování ale v září zablokoval republikánský senátor Chuck Grassley z Iowy. Podle něj Norman Eisen jako poradce Bílého domu údajně na politickou objednávku propustil šéfa jedné z vládních agentur.

Svůj záporný postoj k nominaci vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas tím, že Norman Eisen nevypovídal čestně a upřímně před senátním výborem, kde měl zmíněné propuštění vysvětlit.

Bude tedy i dál proti nominaci Normana Eisena velvyslancem v Praze? Ano, zněla stručná odpověď senátora Grassleyho. Jenže teď prezident Obama odpor republikánského zákonodárce přerazil nejvyšší kartou, jakou coby prezident má.

Jmenování velvyslance touhle formou je sice dvouleté. Kdyby s ním ale Senát později souhlasil, může se prodloužit.

Vít Pohanka, Martina Mašková, ak, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme