Policie zmařila atentát na dánský deník Jyllands-Posten

Dánská policie překazila atentát na deník Jyllands-Posten. Celkem pět radikálů plánovalo napadnout redakci a postřílet tam co nejvíce lidí. Chtěli se tak podle všeho pomstít za otištění karikatur proroka Mohameda před pěti lety. Ty pobouřily velkou část muslimského světa. Islám totiž obrazy proroka přísně zapovídá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kodaň a její moře

Kodaň a její moře

Trojice atentátníků má švédské občanství, ale pocházejí z arabských zemí. Čtvrtý podezřelý je Iráčan, který v Dánsku žádal o azyl. Policisté u nich při domovní prohlídce na předměstí Kodaně našli samopal s municí a výbušniny. Pátého člena teroristické buňky zadrželi ve Švédsku. Je jím sedmatřicetiletý švédský občan tuniského původu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných teroristických útocích v Kodani mluvila na Rádiu Česko dánská novinářka Dana Schmidt

Dánský ministr vnitra označil chystaný útok za zatím nejvážnější teroristickou hrozbu v zemi. Podle šéfa kontrarozvědky Jacoba Scharfa chtěli spiklenci napodobit akci pakistánských fundamentalistů z Bombaje před dvěma lety. V ulicích indického velkoměsta tehdy zahynulo 166 lidí včetně devíti útočníků.

„Kde dánská tajná policie PET získala informace o chystaném atentátu se neví. Všichni jen zdůrazňují, že se jednalo o společnou akci dánských a švédských tajných služeb. Ty podezřelé dlouhodobě sledovaly. Podrobnosti ale nebyly zveřejněny,“ říká dánská novinářka Dana Schmidt, podle které byli atentátníci zatčeni v okamžiku, kdy již nastupovali do auta, se kterým chtěli k redakci odjet.

„Plánovaný útok dánská společnost odsuzuje, odsoudila ho i rada muslimů v Dánsku, která zastřešuje několik muslimských organizací. Myslím si ale, že část muslimů s tím může i sympatizovat. Myšlenka pomstít se Dánsku za karikatury Mohameda má asi více přívrženců, než jen těchto pět zadržených osob. Strach v Dánské společnosti také samozřejmě ovlivnil vztah k muslimským přistěhovalcům,“ dodává Dana Schmidt.

Alžběta Havlová, Jan Piroch, Štěpán Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme