Marek: Česko by se mělo poučit z polských změn penzijního systému

Polsko by už dnes mohlo rozhodnout o změnách v penzijním systému. Informuje o tom list Dzennik Gazeta Prawna s tím, že vláda hodlá penzijní systém nastavit tak, aby si z něj napříště mohla vzít část financí a s jejich pomocí snížit schodek státního rozpočtu. Něco podobného přitom v podstatě udělal kabinet premiéra Orbána v Maďarsku a sklidil za to ostrou kritiku mezinárodních investorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava - historické náměstí

Varšava - historické náměstí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ministryně práce Jolanta Fedak řekla, že vláda zřejmě napříště omezí transfery peněz do soukromých penzijních fondů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polských změnách v penzijním systému mluvil na Rádiu Česko hlavní ekonom společnosti Patria David Marek

„Je to krok, kterým za krátkodobé vylepšení státních financí Polsko zaplatí zhoršením výhledu pro dlouhodobou stabilitu penzijního systému a veřejných financí. Nicméně si myslí, že to není tak ojedinělý krok. Podobný krok učinilo například Estonsko či Litva,“ uvádí hlavní ekonom společnosti Patria David Marek a pokračuje:

„Polsko bývá často srovnáváno s Maďarskem, maďarský případ je ale jiného kalibru. Tam se jednalo o důležitou systémovou změnu, která zaváněla ohrožením vlastnických práv, jakožto základního kamene tržní ekonomiku. V Polsku jde o parametrickou změnu, která může být diskutována v ekonomických intencích, ale rozhodně nedosahuje takového dopadu, jako maďarské kroky. V Polsku nejde na útok na soukromé vlastnictví.“

„Dnes plyne do fondového pilíře 7,3 procenta mzdy polských zaměstnanců. Po změně by to mělo být o dvě procenta méně. Tím se Polsko dostane z kategorie velmi reformních zemí, co se týče přesměrování peněz z průběžného financování do fondového, do skupiny zemí, které provedly průměrné reformy. Ve střední a východní Evropě obvykle docházelo k přesměrování průměrně čtyř až pěti procent mezd do fondového pilíře. Polsko zvolilo poněkud razantnější cestu a nyní pod tíhou problémů svých vlastních veřejných financí se musí posunout k průměru,“ říká ekonom Marek.

Podle něj to povede k tomu, že penzijní fondy budou mít menší příliv finančních prostředků. Role těchto hráčů na trhu zeslábne. Může se to promítnout i do výkonnosti varšavské burzy.

Poučení pro Česko

Česko chystá penzijní reformu. Ta počítá i s tím, že se soukromé fondy budou starat o část peněz, které dosud spravoval výhradně stát. Poučení z maďarských i polských kroků je podle Marka několikeré:

„Je potřeba dát do pořádku státní finance tak, aby pod jejich tíhou nedocházelo ke změnám v důchodovém systému. Důchodový systém je potřeba plánovat na desítky let dopředu a není dobré hýbat s jeho parametry z roku na rok. Na příkladu Polska se ukazuje, že zatímco penzijní systém byl reformován správně, zbytek veřejných financí je v žalostném stavu.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme