Nechcete řídit se zbytkovým alkoholem? Využijte alkoholovou kalkulačku

Nový rok začíná kocovinou pro drtivou většinu Čechů. Mnozí z nich navíc tráví silvestrovské oslavy daleko od domova a po celonočním flámování je čeká cesta zpátky. Jednou z možností, jak zjistit jestli mají v krvi ještě alkohol, je služba Promile info. Ta funguje nejen přes internet, ale taky přes mobilní telefon. Užitečnou aplikaci provozuje občanské sdružení Sananim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

alkohol za volantem

alkohol za volantem | Foto: Alena Palečková

„Od našich doktorů biochemiků známe dobrý vzorec, který umí velmi jednoduše spočítat ze šesti základních parametrů, kolik máme ještě zbytkového alkoholu a jak dlouho bude ještě trvat, než se dostaneme na nulu. Takže to je jenom matematika,“ popisuje princip kalkulačky výkonný ředitel Sananimu Jiří Richter.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu sdružení Sananim mluvil na Rádiu Česko jeho výkonný ředitel Jiří Richter

Do aplikace tak stačí zadat pohlaví, věk, výšku, váhu, čas, kdy jsme začali pít a kolik jsme toho vypil. Kalkulačka potom sama vyhodnotí, jak dlouho bude ještě trvat, než nám množství alkoholu v krvi klesne na nulu.

Služba ročně vyřizuje přibližně 35 až 40 tisíc dotazů. Podle statistik aplikaci využívají někteří lidé pravidelně. „Z čísel vidíme, že se někteří lidé vracejí a evidentně se vracejí proto, aby si zjistili, jak na tom skutečně jsou. To znamená, že to řada lidí využívá k tomu, k čemu je to určené,“ pochvaluje si Richter.

Službu najdete na internetových stránkách promile.info. Pokud byste využili službu v mobilu, zaplatíte za to 9 korun. Peníze, které se takto vydělají, jsou potom využity na podporu prevence závislostí, což je hlavní náplní činnosti občanského sdružení Sananim.

Lenka Rafaelová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme